четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Даниел Митов пред Би Ай Ти: Дори да пренасочат маршрутите си, трафикантите едва ли ще изберат България

Даниел Митов пред Би Ай Ти: Дори да пренасочат маршрутите си, трафикантите едва ли ще изберат България

Много от трафикантите на бежанци може тепърва да пренасочат маршрутите си, но се съмнявам, че ще изберат България, заяви пред камерата на Би Ай Ти външният министър Даниел Митов.

Той успокои, че България има план за действие, който е логистично и финансово подкрепен, за да се реагира до часове на потенциално създаваща се ситуация. Има и договорки с Турция и Гърция за ранно предупреждение.

„Следим потенциалните възможности нови потоци да тръгнат към България, мобилизирали сме не само граничната полиция, но и армията. Напълно сме подготвени, но до момента няма данни за засилен имиграционен натиск“, каза още той.

Тепърва предстои да се уточняват параметрите, заложени в споразумението с Турция, които да станат част от бъдещия план за действие, коментира той по повод срещата между южната ни съседка и ЕС в Брюксел вчера, на която Анкара постави нови условия пред Европа.

Според него позитивите са редица, среед които новината, че Балканският маршрут е затворен, „реадмисията“ на бежанци между Турция и ЕС и връщането на незаконните, както и на заловените в турски води имигранти, мерките срещу трафикантите и др.

Съвместните действия на НАТО в Егейско море започват сега и също ще доведат до редуцирането на този черен бизнес, добави Митов.

По думите му и желанието на Турция е да не допуска създаването на нов маршрут.

Чуйте цялото интервю:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …