събота , 22 октомври 2016 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Даниел Митов пред Би Ай Ти: Дори да пренасочат маршрутите си, трафикантите едва ли ще изберат България
MITOV картинка

Даниел Митов пред Би Ай Ти: Дори да пренасочат маршрутите си, трафикантите едва ли ще изберат България

Много от трафикантите на бежанци може тепърва да пренасочат маршрутите си, но се съмнявам, че ще изберат България, заяви пред камерата на Би Ай Ти външният министър Даниел Митов.

Той успокои, че България има план за действие, който е логистично и финансово подкрепен, за да се реагира до часове на потенциално създаваща се ситуация. Има и договорки с Турция и Гърция за ранно предупреждение.

„Следим потенциалните възможности нови потоци да тръгнат към България, мобилизирали сме не само граничната полиция, но и армията. Напълно сме подготвени, но до момента няма данни за засилен имиграционен натиск“, каза още той.

Тепърва предстои да се уточняват параметрите, заложени в споразумението с Турция, които да станат част от бъдещия план за действие, коментира той по повод срещата между южната ни съседка и ЕС в Брюксел вчера, на която Анкара постави нови условия пред Европа.

Според него позитивите са редица, среед които новината, че Балканският маршрут е затворен, „реадмисията“ на бежанци между Турция и ЕС и връщането на незаконните, както и на заловените в турски води имигранти, мерките срещу трафикантите и др.

Съвместните действия на НАТО в Егейско море започват сега и също ще доведат до редуцирането на този черен бизнес, добави Митов.

По думите му и желанието на Турция е да не допуска създаването на нов маршрут.

Чуйте цялото интервю:

Вижте също

GEORGI_MARKOV картинка

Георги Марков в спомените на колегата му в Би Би Си Питър Юдел

Питър Юдел е бивш журналист от Би Би Си, който между 1971 и 1973 г. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *