петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мистерията на българските гласове и Лиса Джерард от Dead can dance с концерти в София и Пловдив

Мистерията на българските гласове и Лиса Джерард от Dead can dance с концерти в София и Пловдив

В еМисия България ви срещаме и с Бояна Бункова – организатор на проекта и Петър Дундаков – композитор, които разказаха за предстоящия съвместен концерт на Мистерията на българските гласове и Лиса Джерард от Dead can dance в София и Пловдив.

„Идеята беше да направим един международен проект. Да бъде албум с международно участие с чужди артисти, защото получихме много голям интерес от чужбина. Когато решихме да правим нов репертоар и албум, моите колеги започнаха да търсят артисти и колеги от други държави“, разказа Бояна Бункова.

Когато Лиса Джерард гледа за първи път Мистерията на българските гласове, сяда и написва едно от много ключовите парчета – The Host of Seraphim. „Още тогава е толкова впечатлена от тях, че формира стила си на пеене“, разказа Бункова. Dead can dance бяха много популярни през 90-те години, припомни организаторът на проекта.

Композиторът Петър Дундаков разкри, че на предстоящия концерт ще бъде представен новия албум на Мистерията на българските гласове.

„Концертът ще се състои в представяне на новия албум. Но понеже самата Лиса идва за първи път в България, а е много култов изпълнител, решихме, че ще бъде хубаво да представим и неща, свързани с нейната лична работа и музиката на Dead can dance”, разказа Дундаков.

„Опитваме се да направим от цялата тази богата палитра на различни традиции един хомогенен и органичен, основан на свободата и мислещите хора на 21 век, албум“, посочи композиторът и добави, че се търси баланс. „Ние се опитваме не просто да използваме, а да работим върху самата форма и звук“, обобщи композиторът.

„Ние трябва да тръгнем от България, защото българите са чувствителни по отношение на родния фолклор. Нашата публика е най-критична и трябва да спечелим първо нея“, разказа Бункова. По думите й, билетите за концерта в София на 6 юни вече са изчерпани. За концерта на 8 юни на сцената на Античния театър в Пловдив все още има билети.

Вижте повече за концертите в София и Пловдив и за общия проект на Мистерията на българските гласове и Лиса Джерард в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …