събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мистерии и загадки около падналия самолет в Египет
Снимка: ЕРА

Мистерии и загадки около падналия самолет в Египет

Катастрофата на руския пътнически самолет с 224 души в Египет е обвита в мистерии и загадки. Черните кутии на падналия над Синайския полуостров „Ербъс А321“ вече са открити, а разчитането им започна. Но версиите – на руски официални лица, египетски представители и международни експерти – взаимно си противоречат и само дообъркват и без друго сложната картина на инцидента.

Египетските власти едва бяха открили останките на разбилия се в събота самолет и „Ислямска държава“ се обади. През социалните мрежи звено на терористите, наричащи се „Провинция Синай“, обявиха, че нейни „войници на Халифата“ са убили 224 „руски кръстоносци“ – като отмъщение за руските въздушни удари в Сирия. Съобщението, препредадено и от джихадистко радио в иракския град Мосул, събуди недоумение. От една страна, „Ислямска държава“ няма практика да поема отговорност за дела, които сама не е извършила. Ако бъде уличена в лъжа, ще загуби доверието на хиляди симпатизанти. От друга, почти никой не вярва, че терористите разполагат със зенитни комплекси, способни да съборят джет, летящ на 9-10 километра височина. Ако могат все пак да уцелят самолети – то това са само кацащи или излитащи.

За злощастния „Ербъс“ се знае, че е в експлоатация от 1997 година и е сменил 4 авиокомпании в Близкия изток, преди да бъде експлоатиран от малкия руски превозвач „Когалимавиа“. И че е имал проблеми с опашната част, повредена при твърдо кацане в Кайро през 2001 г. Според компанията, оперираща под марката „Метроджет“, машината била изрядна.

Александър Смирнов, зам.-директор на „Когалимавиа“, твърди, че катастрофата не се дължи на пилотска грешка, нито на технически дефект. А на „външно въздействие“. Каквото и да означава това.

По-рано и служители от руските авиационни служби посочиха, че причината за инцидента не е техническа неизправност. Въпреки че в първите часове други руски източници – както и египетски представители – твърдяха, че екипажът се е оплаквал от проблеми с двигателите.

[KGVID]http://cdn1.bitelevision.com/upload/2015/11/03/Samolet.mp4[/KGVID]

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …