понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мисия „Розета“ – да уловиш комета

Мисия „Розета“ – да уловиш комета

Да улови комета, да подскаже как се е зародил животът на Земята и да оцелее в космоса – са отговорните задачи, с които е натоварена мисия „Розета“.

През 2004 г. Европейската космическа агенция започва една от най-амбициозните си мисии, която продължава 12 години. Задачата на космическия апарат „Розета“ е да догони комета и да изпрати на повърхността ѝ роботизирана сонда. Така учените биха получили сведения за структурата на кометите с надеждатта, че ще им помогнат да разберат как се е зародил животът на Земята.

Мисия „Розета“ е кръстена на Розетския камък – епиграфски монумент, открит на територията на днешен Египет. На него е разпознат бладодарствен надпис, изписан на старогръцки и на древноегипетски, с йероглифи и с демотично писмо. Благодарение на познанията си по старогръцки език, лингвистите успяват да разшифроват за първи път древноегипетските йероглифи. Така Розетският камък помага на учените да научат повече за света от времето на Древен Египет, а надеждата е името да донесе и на космическата мисия същия успех.

Мисия „Розета“ бива съставена от космическа станция – Розета и роботизиран спускателен апарат – Филе, който трябва да постигне нещо изключително – да кацне на комета. Екипът избира космическия апарат да изучи в подробности кометата 67 Пи/Чурюмов-Герасименко.

След много трудности и препятствия, екипът на Европейската космическа агенция успява да постигне всичко, което си е поставил за цел с тази мисия, а дори и повече. Мисията приключва на 30 септември тази година с ново нечувано постижение.

Историята за научните открития за живота на Земята и отвъд можете да видите във филма на Би Ай Ти – „Мисия „Розета“ – да уловиш комета”:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …