понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Мисия „работеща майка“: Инициатива търси социално отговорните към жените с малки деца компании

Мисия „работеща майка“: Инициатива търси социално отговорните към жените с малки деца компании

Да свързва, вдъхновява и дава практични знания и мотивация на настоящи и бъдещи български майки със страст към предприемачеството – това е мисията на инициативата Her Start Up (http://herstartup.today). Зад сайта, който е вече на четири месеца, стоят Силвия Трифонова и Валентина Долмова, които разказаха повече за идеята си в „Жива връзка“.

От няколко дни функционира и затворена фейсбук група, наречена Mom freindly BG, която пък има за цел да събира информация и създаде списък на онези компании, които имат социално отговорни политики и предимства по отношение на жените с деца.

Искаме да помогнем на майките по-лесно да се върнат на пазара на труда, ако това им се налага след майчинството, и да отличим онези фирми, които имат добри практики, обясни Силвия Трифонова.

Повторното навлизане в корпоративната среда е предизвикателство, като според цитираната от Силвия Трифонова статистика една трета от жените не се връщат на работа след периода на майчинство по различни причини.

Засега групата в социалната мрежа все още е малка, но сферите, които се отличават в коментарите до момента, са ИТ секторът, кол-центровете и някои козметични брандове.

Сред добрите практики у нас двете гостенки изреждат детските градини към самите компании, предлагането на гъвкаво работно време или възможности за работа от къщи, безплатно раждане и проследяване на бременността. Възможностите обаче зависят до голяма степен и от вида на индустрията.

Не на последно място всичко това е пиар за самите компании, които по този начин изграждат една добра работодателска марка, отбеляза Силвия Трифонова.

Според Валентина Долмова не бива да се опитваме на всяка цена и автоматично да привнасяме чужди корпоративни практики, тъй като проблеми в България са специфични и решенията трябва да са съобразени с тях.

Майката е много креативна и много неща и таланти, които е потискала преди, могат да се развият и осъществят по време на майчинството, когато мотивацията е най-силна, смята Валентина. Желанието да се започне нещо ново и собствено, нещо, което обичаме, е особено силно именно тогава, добавя и Силвия.

Чуйте целия разговор с тях:

Междувременно САЩ са една от двете държави в света, в които майчинството не се плаща, като другата е Папуа Нова Гвинея. Според закона за семейните отпуски по медицински причини, приет през 1993 г., майчинството в Америка е неплатено и е с продължителност три месеца, разказват колегите от Чикаго.

За да излезе една американка дори в неплатен отпуск по майчинство, тя трябва да отговаря на определени условия – да работи поне от една година с минимум 1250 работни часа в този период, и то за компания с най-малко 50 служители.

За съжаление, 96 на сто от бизнесите в Америка са с по-малко от този брой работни позиции. Остава обаче опцията всеки отделен щат да прокара свой закон за майчинството – например в Калифорния от 2015 г. то е напълно платено, като парите се делят между щатските власти и работодателите, а в Ню Джърси и Роуд Айланд е частично платено.

През 2016 г. в щата Ню Йорк приеха закон, който гарантира, че до 2021 г. отпускът по майчинство ще бъде платен на 67%.

С привилегия се ползват работещите в някои държавни структури. Единствените работещи за държавата, които са напълно обезщетени за срок от 12 седмици след раждане, са жените в американската армия.

Въпреки че в Америка някои бизнеси и компании сами избират да дадат по-добри условия на работа на своите служители, за съжаление масовата практика изобщо не е такава.

Чуйте мнението на една българка, която живее в Чикаго и има две деца:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …