понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Мисия Лондон, а сега накъде – коментар на писателя Алек Попов

Мисия Лондон, а сега накъде – коментар на писателя Алек Попов

С писателя Алек Попов, автор на придобилата огромна популярност книга „Мисия Лондон“, разговаряхме в предаването „Прозорецът“ за референдума във Великобритания и защо британците решиха да напуснат Европейския съюз.

„В Лондон щастливи от резултата хора не видях. До последния момент, всичко изглеждаше точно обратното. Легнах си доста успокоен, спах чудесно. Сутринта се събуждам и поглеждам, за да видя с колко е спечелил вота за оставане, и виждам, че нещата за няколко часа са се променили драстично. Всичките ми познати и приятели в Лондон никак не бяха щастливи. По случайност в Британската библиотека имаше Ден на балканската култура и литература, събитието заради което бях в Лондон. Там се смяхме, че балканизацията се е преместила на запад“, сподели личните си личните си впечатления Алек Попов.

‘Не мислех, че британците ще си вкарат такъв таралеж в гащите, но когато политиката се превърне в шоу – резултатът е този“, коментира още писателят и допълни, че трябва да има ясна граница между политиката и шоубизнеса, защото, когато се смесят, резултатът има дълготрайни последици и дори може да бъде фатален.

Попов посочи, че популизмът води до установяването на тоталитарни режими и неусетно всяка демократична страна може да се превърне в тоталитарна.

Писателят изрази опасения от начина, по който се е провела кампанията за референдума във Великобритания. Вижте неговото обяснение за изненадващия вот:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …