петък , 20 юли 2018
Начало / Жива връзка / „Мисия Кураж“ – онлайн платформата в подкрепа на мъжкото здраве

„Мисия Кураж“ – онлайн платформата в подкрепа на мъжкото здраве

Грижата за мъжкото здраве е една от темите, които рядко се обсъждат в публичното пространство. Именно това е мисията на платформата „Мисия Кураж“, която събира няколко млади мъже.

По темата в „Жива връзка“ разговаряхме с Николай Пенчев, един от двигателите на инициативата.

Парадоксално е, че през 2017 г. в нашето общество все още има теми табу като тази, още повече че у нас има еквивалентна организация за рака на гърдата при жените, отбеляза той.

Организацията стартира само преди година с онлайн платформа, в която екип от студенти по медицина пишат статии, свързани с темата с мъжкото здраве и болести, сред които варикоцеле, рак на простатата, рак на тестисите и др. В тях се обясняват начините за тестване и за профилактика.

Бъдещите ни цели са по-скоро в практическа насока, като например съставянето на интерактивна карта с контактите на всички уролози и андролози в страната, обяснява Пенчев.

В момента инициаторите са в комуникация с лекари, за да създадат и система, която известява кога и къде ще има безплатни контролни прегледи.

Според Николай Пенчев мъжете като цяло не обичат да решават проблемите преди те да се появят, но някои болести могат да се появят дори и в тинейджърска възраст.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …