вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Мирослав Николов и Виолета Александрова за далавери за милиарди в Държавен фонд „Земеделие“

Мирослав Николов и Виолета Александрова за далавери за милиарди в Държавен фонд „Земеделие“

Бившият шеф на ДФ „Земеделие“ Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова гостуваха в предаването „Просто Диков“. Двамата твърдят, че няколко милиарда лева, вече изплатени от държавния бюджет, са застрашени и може да не бъдат изплатени от Брюксел. За пръв път откакто са уволнени Николов и Александрова дават голямо интервю. Те гостуваха в предаването „Просто Диков“ и коментираха скандалите около ДФ „Земеделие“.

„Имаше решение на УС от 2014 г., с което ние бяхме освободени. Ние сме възстановени есента на 2015 г. Никой от нас не е подписвал документи за встъпване в длъжност, за назначаване и т.н. Но от заседанието на УС става ясно, че Порожанов е освободен от поста, за да мога аз да застъпя. След това аз съм бил възстановен на поста, но той повече не е бил назначен на мястото си“, заяви Мирослав Николов.

„От там нататък, след като няма избран нов изпълнителен директор, а аз и той сме били освободени, означава, че този, който разписва от името на ДФ „Земеделие“ е с нелегитимен подпис и без каквото и да е правно основание“, категоричен е Николов.

По думите му, всеки един документ, проект, заповед, назначение или уволнение през 2016 г. е под въпрос. „Това означава, че всички проекти и средства могат да паднат в съда и да застрашат държавния бюджет, защото няма легитимно правно основание той да бъде начело на фонда“, подчерта бившият началник на ДФ „Земеделие“.

Той цитира Закона за подпомагане на земеделските производители, в който се казва, че всички решения за избор на изпълнителен директор, трябва да бъдат съгласувани с министър-председателя. Мирослав Николов заяви, че единственото съгласуване с премиера е било при назначаването на Порожанов.

„Ние сме пуснали този протокол с искане за нищожност в административния съд, който каза, че това е трудово законодателство и трябва да мине през СРС. Една година той си намира процедурни основания и делото ми не е в ход“, заяви Мирослав Николов.

Виолета Александрова твърди, че няколко милиарда са под въпрос. „За старата програма, която приключи на една пресконференция отчетоха, че е приключила грандиозно и има 94% усвояемост“, каза Александрова. Тя цитира обаче конкретни цифри, според които 520 млн. автоматично са загубени от бюджета.

„За 2011 г. – 100 млн. През 2012 г. – 80 млн. През 2013 г. загубата е нула, когато аз и Николов сме във фонда. Това много услужливо го прескачат всички. За 2014 г. – 140 млн. И общата рекапитулация е 520 млн. – автоматично се отписват от бюджета, невъзвращенци“, обобщи Александрова.

По думите й, има и други загуби, които са в следствие на санкции. Тя обобщи, че откакто функционира програмата за развитие на селските райони, сертифициращият орган е огромен проблем. Той се избира от Министерството на земеделието чрез открита обществена поръчка, а 3 години подред се правят безумия, защото се залагат дискриминационни критерии.

Министърът на земеделието в оставка Десислава Танева заяви категорично, че няма опасност да бъдат загубени милиарди. „Сумите, които са разплатени през 2016 г. по програмата за развитие на селските райони са 206 млн., а сумата за 2015 г. заедно с приспадането на аванса от началото на програмата, почти всички средства са възстановени на българския бюджет и са признати разходите. Няма проблеми със сертифициращия орган“, категорична е министърът в оставка Десислава Танева.

Чуйте целия разговор с Мирослав Николов и Виолета Александрова за всички далавери и рушвети в ДФ „Земеделие“ и вижте каква е позицията на министъра в оставка Десислава Танева в следващото видео. Очаквайте в неделя, 22 януари, в „Просто Диков“ по-подробен отговор на заместник-министъра Васил Грудев.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

3 коментара

  1. OF COURSE, WE WERE NOT BORN TO PAY BILLS AND DIE… We are humanns … Therefore We were not meant to be born to slave „Marketing Ploys“, for F… Sake … 🙂

  2. marketing ploy SO IT IS

  3. Любомир Попов

    Г-н Диков, моля, обърнете внимание на закона за бюджета за 2017 година. Там има един много интересен член, според който, държавата ще покрие 80% от наложените финансови корекции на общините. Финансовите корекции (непризнати разходи по проекти със средства на ЕС) са наложени заради нарушения. Покриването на тези разходи, означава подкрепа на нарушенията на общините. С пари от бюджета.