четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мирослав Иванов: Все по-малко неща ще разбираме за КТБ

Мирослав Иванов: Все по-малко неща ще разбираме за КТБ

Всяка една банка може да бъде доведена до фалит, ако в пресирането й участва държавна структура.

Това заяви в студиото на еМисия България финансовият журналист Мирослав Иванов, познат с блога си „Финансови смислици”.

Той коментира вчерашното интервю на бившия банкер Цветан Василев за предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти, в което той заяви, че срещу него и банката е била използвана цялата държавна машина, действаща като организирана престъпна група с участието на прокуратурата.

Нека не забравяме, че освен от прокуратурата, банката бе подложена и на масирани атаки от медийната империя на депутата Делян Пеевски, напомни Иванов.

Беше повече от ясно, че т.нар. “убийство на Пеевски“ е постановка, в която бе замесено името на Цветан Василев. По думите му няма банка или компания по света, за която да няма катастрофални последици, ако председателят на надзорния й съвет бъде обвинен в подобно нещо.

„Не съм убеден, че разследващите имат желание да установят истинските причини за това, което се случи“, казва още журналистът.

Според него една от големите причини делото да не влиза в съда е, че това няма как да стане без счетоводна експертиза, т.е. няма един публичен документ, известен на всички, който да докаже какво се е случило в банката.

„Ако разследващите не са искали да прикриват, много бързо биха могли да разследват. Василев на няколко път е казал, че е склонен да бъде разпитан чрез видео конферентна връзка или чрез изпращане на командировани следователи“, посочи Иванов.

По повод твърденията на банкера, че КТБ е била в много добро състояние преди атаката, журналистът отново посочи, че това пак би било ясно показано и дефинирано, ако имаше експертиза в рамките на следствието.

„В момента БНБ е инициирала стрес тестове в банките, които ще оценяват активите им. Но нула банки ще бъдат оценени по методологията, използвана за КТБ. Отговорността на БНБ е да каже защо е избрала именно тази методология“, смята финансовият журналист.

Опасявам се, че все по-малко неща ще разбираме за КТБ, заключава той.

Защо клиентите на банката не получиха възможността да изпълняват вътрешни операции, ще даде ли представа доклада за КТБ какво се е случило и можем ли да вярваме на оповестените публично списъци с вложители – чуйте отговорите в целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …