сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мирослав Иванов: В офшорните зони политиците и корпорациите си разменят услугите

Мирослав Иванов: В офшорните зони политиците и корпорациите си разменят услугите

Съмнявам се, че у нас би имало някакви последствия дори ако стигнем до конкретни имена. Това коментира финансовият журналист Мирослав Иванов по повод факта, че сред разкритията в „Досиетата от Панама“ не фигурират имена на български политици, а само на частни компании.

И последните месеци и години има множество конкретни сигнали и нулев резултат, припомни Иванов, според когото при нас нещата винаги опират до това дали има външен натиск.

Не забравяйте,че в тези офшорни зони политиците и корпорациите всъщност си разменят услугите, и затова не можем да оневиняваме само едните, добави той.

Иванов припомни все пак, че регистрацията на компании в такива зони се прави с цел пестене на данъци, което не е незаконно – за разлика от прикриването на собственици, особено когато те са политици и обществени фигури.

„Ролята на свързаните лица е на номинални собственици. Всички дружества в офшорните зони са със скрита собственост, но имат номинални управители – имена, които обикновено нищо не ти говорят.

Работата е, че често и самите собственици не са изявени фигури, а близки до неясните крайни лица. Така отрязваш всякакъв начин да си юридически свързан с фирмата“.

Мирослав Иванов отбелязва, че много голяма част от компаниите са собственост на фондации, които в тези зони са свободни от задължението да обявяват собствениците си. Той припомни историята с „Булгартабак“, при която крайните собственици в Лихтенщайн са именно фондации, чиито собственици не знаем.

Каква е ролята на институциите в разкриването, трябва ли да има единна данъчна ставка (изравняване) в Европа, трудно ли се правят подобни мащабни разследвания – чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …