понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Мирослав Иванов: Сделката за БТК бе конструирана със заложени възможности за корупция

Мирослав Иванов: Сделката за БТК бе конструирана със заложени възможности за корупция

Опасявам се, че развитието на историята с БТК още дълго време ще продължава, а това ще се отразява върху компанията – не само като пазарен лидер у нас, но и като монополист на инфраструктурата на телеком сектора и собственик на дъщерното дружество, което разпространява цифровата телевизия. Това е ключов актив и е престъпление държавата да го оставя да бъде разиграван от неясни субекти по съдилищата в половин Европа.

Това заяви в предаването „Просто Диков“ по темата „Виваком“ финансовият журналист Мирослав Иванов, който я следи отблизо. Руският сайт „Московский монитор“ излезе тази седмица с материал, в който описва действията на руската банка ВТБ и твърди, че българската държавата бездейства по сделката, тъй като на премиера Бойко Борисов и на обкръжението му е обещан подкуп от 50 млн.

Няма как да знаем дали има платени пари на политици, но сделката бе така конструирана, че в нея има заложени корупционни опции, т.е. тя бе направена така, че да съществува възможността „да си поискаш“, смята Иванов.

Според него държавата е можела поне на три пъти да стане собственик на БТК, откакто започнаха проблемите на КТБ. А те, категоричен е той, са неразделно свързани с тези на БТК.

„Придобиването на телекома през 2012 г. от Цветан Василев и ВТБ е в значителна степен финансирано от КТБ. От началото на проблемите с банката през 2014 г., имаше много моменти, в които държавата можеше да влезе като собственик в БТК, притежавайки 77% от телекома (който е кредитиран) срещу изплащането на мостовия заем от 150 млн. евро тогава (а днес достигащ до 170 млн.).

Това са парите, които ако бяха рефинансирани, държавата можеше, под формата на Фонда за гарантиране на влоговете, като най-голям кредитор на КТБ към момента да присъедини тази компания към масата на несъстоятелност. И излизайки на пазара, да я продаде за толкова, за колкото поиска“.

Журналистът посочи, че от новите собственици компанията вече се предлага на цена от порядъка на 1 млрд. евро, т.е. независимо от това, което е трябвало да плати, държавата е имала възможността да изкара много повече пари, отколкото в момента й се обещава.

Именно в тази пропуснатата възможност, за която някой на най-висше държавно ниво си е затворил очите, Иванов вижда заложена възможността за корупция.

Водещият прочете в ефир и отговор от Дмитрий Косарев, който претендира, че е собственик на част от банката и спря вписването на новото ръководство на „Виваком“, в лицето на Спас Русев, в съда.

Въпреки че е била акционер, фирмата му не е била допусната до търга за продажба на „Виваком“ и е било игнорирано предложението й за рефинансиране на кредита, връщането на който се изисква от ВТБ, става ясно от него.

В крайна сметка фирмата бе продадена на фиктивен търг на предварително обявен купувач, свързан с банката и нейните мениджъри, на цена съществено по-ниска от пазарната, се казва още в отговора. Представя се и списък с доказателства, както и планираните стъпки – оспорване на сделката във върховния съд на Великобритания.

Оспорването на сделката означава сериозни проблеми за новите собственици, коментира журналистът. Спас Русев практически е собственик на фирмата, но не я управлява, добави той. Чуйте аргументите му в целия разговор с Мирослав Иванов:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Радио.Недев

    добре че има журналисти като М.Иванов и С.Диков да отварят очите на заспалия далбоко българин След 4 години няма да има еврофондове тогава ще го усетят но Боко цецо Цеца и подобни ще са изчезнали в посока покровителите им в америка