понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мирослав Иванов: С обвинението за „организирана престъпна група“ прокуратурата бави разрешаването на казуса КТБ

Мирослав Иванов: С обвинението за „организирана престъпна група“ прокуратурата бави разрешаването на казуса КТБ

Един от важните фактори за бързото разрешаване на казуса КТБ безвъзвратно е загубен и това е бързината, с която трябваше да се изпълни този процес – от момента на поставянето на банката под контрола на БНБ, през обявяването й в несъстоятелност, до днес. Близо две години прокуратурата разглеждаше различни случаи и сега изведнъж се появява ново обвинение, което говори само за едно – включването на всички обвинения в тази „организирана престъпна група“ ще утежни още повече процеса и ще намали шанса за положителен резултат за обвинението.

Това коментира в еМисия България финансовият анализатор и автор на блога „Финансови смислици“ Мирослав Иванов.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев и останалите 13 подведени под отговорност за източването на банката вече са обвиняеми за организирана престъпна група с ръководител самият Василев.

Според Иванов промяната на обвинението дава на прокуратурата значително време да бави процеса и в този институционален вакум да действат всякакви интереси, които не са в полза на кредиторите.

Не можем да кажем, че нещо се случва, става това, което ставаше близо две години – нищо, категоричен е той.

„Държавата с всичките си институции се грижи да няма бърз процес по несъстоятелност, осребряване на активи, разплащане с вложители. Единственото, което се случва, е, че банката продължава да губи потенциални активи, които биха могли да бъдат върнати в масата несъстоятелност.

„Синдиците в банката, както и държавата, имаха всичкото време на света да направят запори, да се назначат синдици дори в тези компании, които са сами по себе си вече обявявани в несъстоятелност, така че да могат да се консервират някакви активи, които след това да се върнат в масата несъстоятелност и след това с тях да има разплащания“.

Според Мирослав Иванов един от основните проблеми при КТБ е, че част от кредитите не са раздавани и обезпечавани директно, а през компаниите, които са ги получавали.

„За мен ключовият проблем на целия казус с КТБ обаче е допускането да се прекъсне връзката между кредитираните и придобиваните през банката активи и самата КТБ. Това проточване на целия казус дава възможност да се случват точно такива прекъсвания и замитания“, заключи анализаторът.

Мирослав Иванов коментира и казуса „Химко“, като според него предприятието никога няма да бъде възстановено и да създава такива работни места, както се обявява. Без съмнение „Химко“ е актив, от който могат да бъдат изкарани пари, но всичко зависи от цената, на която може да бъде продаден заводът, смята той. Според него цената, на която Делян Пеевски е спечелил търга (и впоследствие се отказа) би могла да доведе до възвращаемост.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …