вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Мирослав Иванов коригира с факти изказванията на премиера за БТК и „Булгартабак“

Мирослав Иванов коригира с факти изказванията на премиера за БТК и „Булгартабак“

Отказът на държавата да участва в структурирането на сделката за БТК създаде корупционен модел, така че да бъдат избрани правилните купувачи. Това заяви финансовият журналист Мирослав Иванов в предаването „Просто Диков“.

Той коментира думите на премиера Бойко Борисов в едно от последните му телевизионни интервюта, а именно, че „Виваком“ се е продала по времето на кабинета на НДСВ и тъй като е 100% частна компания, той не се е интересувал, не коментира и е отказвал всякакви разговори по сделката.

Според анализатора в изявленията си премиерът редовно жонглира с фактите, сменя тяхната последователност и контекст, като така „построява една истина, която доста се различава от реалната“.

„Доколкото знам аз, инициатори на разговорите на кандидат-купувачите с премиера са били инвеститори, които са искали едно единствено нещо от държавата – след потенциалната сделка тя да гарантира, че ще бъдат вдигнати запорите, които е наложила върху акции и дялове от структурата на собствеността на „Виваком“. Липсата на гаранции и отказът на държавата да участва създава нереална конкуренция на участниците в един частен търг или процес“, заяви той.

По думите му подобна позиция е несериозна най-малкото защото става дума за лидер на телекомуникационния пазар, разполагащ със структура от национално значение. „Да кажеш, че не те интересува в една частна сделка кой е купувачът и какъв е произходът на средствата му, граничи с престъпна позиция от страна на държавата“, заключи Иванов.

Финансовият журналист коментира и твърдението на Борисов, че „Булгартабак“ „не е продавана от него“, а от „Сити банк“ по времето на министър Трайчо Трайков.

Може ли една чуждестранна банка да продаде българско предприятие, попита реторично той.

„Поделението на „Сити банк“ беше консултант към приватизационната сделка за „Булгартабак“ и когато Борисов казва, че не той я е продал, да – формално не той е разписал договора, тъй като Агенцията за приватизация е тази, която приватизира.

Но нека се замислим… Кой назначи първо изпълнителния директор, провел процедурата – нали Борисов? Добре, избрал го е, няма как да му е повлиял. Стигаме до момента, в който имаме готова процедура, по която консултантът е препоръчал да бъде продадена компанията, като в първото предложение, което банката отправя към Агенцията, най-важният компонент е цената – който даде най-много, печели.

След което Агенцията, която към момента в надзорния съвет е доминирана от ГЕРБ и е председателствана от г-жа Ненкова (която наскоро беше избрана за шеф на Комисията за защита на конкуренцията по предложение на ГЕРБ), обявява, че е договорено с премиера да бъдат заложени социални критерии. Такива, които моментално изгониха стратегическите инвеститори, така че да останат само портфейлните и в крайна сметка да има много тесен кръг от компании, които да бъдат кандидати, за да се стигне накрая само до една, за която ние така и не знаем официално кой стои зад нея като купувач.

Има обаче достатъчно данни кой е собственикът зад офшорките, които са реалните ползватели на всичко това“.

Иванов припомни, че има два вида офшорни компании, като случаят с „Булгартабак“ не е от тези, при които се знае крайният собственик и произходът на парите, с които е осъществена сделката. Да не говорим, че един от финансиращите – Цветан Василев, на няколко пъти каза кои са реалните собственици – а те са политически лица, припомни той. Чуйте целия разговор с журналиста:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …