сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мирослав Иванов: Държавата може да извлече максимума от сделката с БТК, но няма сигнали, че ще го направи

Мирослав Иванов: Държавата може да извлече максимума от сделката с БТК, но няма сигнали, че ще го направи

Банките в България са спечелили 909 млн. лв. за първите седем месеца на годината. Това е с близо 50% повече в сравнение със същия период на миналата година. В същото време лихвите по депозитите остават почтиу непроменени.

„Банките са на печалба устойчиво. Ясно е, че БНБ не се намесва в модела на бизнес на банките, но има достатъчно ресурс да управлява част от начина, по който функционират. Мина наредба, с която БНБ съобщи, че започва да събира данни за това какви са таксите на банките и те скоро трябва да имат такси, които са достатъчно разумно ниски“, обясни в предаването еМисия България финансовият журналист Мирослав Иванов.

От октомври 2016 г. е последният възможен срок за банките, които не са част от еврозоната, да бъдат присъединени към СЕПА, припомни журналистът. Той каза, че след това присъединяване таксите между банките и таксите за потребителите ще бъдат много по-ниски.

„Ако преведете пари по сметка в Австрия, ще платите такса, която е минимум 10 евро, което е неразумно много. Различно е, ако имате сметка в Австрия. Това е единият механизъм за разплащания при СЕПА“, даде пример Мирослав Иванов.

Той каза, че голяма част от българските банките частично са присъединени към тази система и изрази надежда от февруари следващата година това да повлияе на таксите. Забавянето обаче ще гарантира нови по-високи такси към банките, което означава, че в края на годината банките ще имат големи печалби.

„Лихвеният марж става все по-малък на фона на парите, които банките печелят от такси. Това е неразумно и бих казал, че е вредно. Банките поне у нас винаги успяват да налагат такси, които да им генерират повече бизнес“, обясни Иванов.

Той каза, че БНБ е дала доста розова оценка на това, което показаха стрес тестовете на банките. „Проблемът беше по-скоро в коментирането на резултатите. Малка част от резултатите бяха обявени публично, а някои от изводите се правеха на базата на цялостната картина. Изглежда като свинско със зеле – всичко е супер, но когато се вгледаш във всяка една банка поотделно, нещата не стоят така. Имаше сериозни предписания към две от банките“, добави финансовият журналист.

Сменя се собствеността в най-големия телеком в страната. Според Иванов държавата се е дистанцирала от трансформирането на собствеността в БТК.

„Държавата няма отговор на това, което се случва. Така и не е ясно финално и не беше обявено кои ще са акционерите. Бяха обявени някои резултати на парче кой кой е в консорциума. За мен изненадваща е позицията на държавата. Тя имаше всичкото време на света, период от близо 2 години, в който можеше да структурира сделката така, че да претендира да има контрол от порядъка на 67% в БТК“, убеден е Мирослав Иванов.

Той смята, че БТК ще бъде препродадена още един път и добави, че там веригата на собственост е много сложна. Над 500 млн. евро е цялостната претенция, която КОНПИ (Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество) има, главно към Цветан Василев, който бе главен акционер.

„Държавата може да извлече максимума, но не виждам сигнали тя да се възползва от силната позиция, която има в момента“, добави финансовият журналист.

Вижте целия разговор с журналиста Мирослав Иванов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Вътрешния глас на Цветан Василев пак ли е ръсил глупости? БИТ уж стартира с голямата амбиция да бъде обективна телевизия, а всъщност се оказва, че май финансовият й благодетел е в топли отношения с Цветан Василев. Мирослав Иванов е личният блогър на Василев. Изгониха го от Капитал, защото взимаше пари за поръчкови статии. После го прибра Василев и му даваше по 10 хил. лв. на месец, за да пише анализи във възхвала на КТБ. Като рухна пирамидата Мирослав Иванов си направи блог само 2 седмици след затварянето на КТБ и почна да изнася данни, достъп до които може да има единствено Цветан Василев, защото са от вътрешните системи на банката. Така че давате трибуна на официалния глашатай на Василев. Ако не ви притеснява това де…, но е хубаво да се знае кой говори.