вторник , 28 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Мирела Иванова: Всекидневният български език изгуби нормите си и оглупя
MIRELA_IVANOVA картинка

Мирела Иванова: Всекидневният български език изгуби нормите си и оглупя

Ще ми се да даваме живот и на думи, които са излезли от употреба, защото всекидневието ни разпарчетосва, но които му носят повече красота и достойнство.

Това каза в еМисия България поетесата, преводач и колумнист в сайта на „Дойче веле“ Мирела Иванова в един разговор за това какво се случва с езика ни в навечерието на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

„Всекидневният български език изгуби нормите си. Учтивата форма изчезна, а това отнема част от аурата ни, от хоризонтите, които езикът ни дава, когато го мислим сложно. Той оглупя в голяма степен, защото използваме 200-300 думи, които изразяват главно завист и ненавист. Голяма част от медиите, уви, имат заслуга за това.

Искам езикът, който ни е подарен, който е преживял изпитания като петвековната тишина, а след това е изваден от насипното си състояние от големите български писатели, днес също да бъде на почит, да си даваме сметка колко важен и съдбовен е той“, каза тя.

Късопаметството е може би едно от националните ни заболявания, смята още Мирела Иванова, която е уредник на къщата-музей на Иван Вазов в София, в отговор на въпрос за незачитането и на националните ни паметници на културата.

„Не знам дали си даваме сметка колко важна е и историческата, и културната ни памет. Не ги опазваме, защото не знаем, пропуснали сме да научим колко са важни те“.

На 4 май, в навечерието на рождения ден на Мирела Иванова, излезе и нейната книга „Площад България – високи патоси и всекидневни притчи“, в която по думите й тя е подбрала не най-добрите, но най-силните си текстове, писани или звучали през последните 10-12 години в „Дойче веле“.

„Текстовете са писани всяка седмица с една особена, посветена последователност, провокирани от актуалните теми на деня. Опитах се от този публицистичен патос да измъкна текстове, които да звучат и по-вечно, по-надалеч, да разказват нещо за нас самите и за това какви сме“, разказа тя.

По думите й първата част на книгата включва текстове от 2003 г. насам, когато „политическото страшно ме гневеше и вълнуваше и много неща ме вадеха от обувките“.

Днес вече съм относително помъдряла, опитвам се да се дистанцирам, предполагам, че повечето мислещи българи, които следят процесите, все пак си дават сметка, че политическото не може непрекъснато да изземва от живота ни за сметка на нормалността и онзи красив, духовен живот, коментира писателката.

Какво е посланието на Мирела Иванова в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май – чуйте в целия разговор:

Вижте също

UCHITELI картинка

Гергана Янева за младите учители и образованието като кауза

Гергана Янева е основател и председател на фондация „Тебешир“ гостува в студиото на еМисия България …