четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Спорно за спорта / Мирела Демирева спечели големия „Спортен Икар“ за 2016

Мирела Демирева спечели големия „Спортен Икар“ за 2016

Фондация „Български спорт“ раздаде традиционните си награди „Спортен Икар“, които вече 24 години присъжда на състезателите с най-значими постижения през съответната година.

Големият победител за 2016 г. е лекоатлетката Мирела Демирева, носителка на сребърен медал в скока на височина при жените от Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Тъй като тя отсъстваше от церемонията, наградите й – уникална пластика на художника Христо Христов и диплом на Международния олимпийски комитет, бяха връчени на председателя на нейния клуб „Берое“ (Стара Загора) Иван Колев.

За „Достойно представяне“ бяха отличени сноубордистът Радослав Янков, който спечели Световната купа за 2016, и състезателката по борба Елица Янкова – носител на бронзов медал от Олимпийските игри в Рио.

За „Най-проспериращ млад спортист“ награди получиха 17-годишният плувец Антъни Иванов, който направи 11 поправки на национални рекорди по време на ЕП, и 16-годишната състезателка по шорттрек Катрин Маноилова, завоювала две бронзови отличия на Младежките олимпийски игри в Лилехамер.

Призът за „Отбор на годината“ отиде при момичетата от националния ансамбъл по художествена гимнастика, които спечелиха бронз на Олимпиадата в Рио.

В кулминация на церемонията се превърна връчването на „Спортен Икар“ за постижение на годината в категорията „Параолимпикс“ на олимпийския шампион в леката атлетика Ружди Ружди, който бе посрещнат на крака и с бурни аплодисменти от гостите в залата.

„Спортен Икар“ за пробив в световния спорт бе присъден на Панчо Пасков (фехтовка) за впечатляващия му представяне на Олимпийските игри в Рио тази година. За „Шампионско дълголетие“ бе отличена спринтьорката Ивет Лалова, която също пропусна награждаването заради ангажимент в чужбина.

Вижте също

Франция на Дидие Дешан с втори шанс за трофей. Сблъсъци между фенове и полиция на Шанс-Елизе

Две години след поражението във финала на домашна сцена на Европейското Франция отново ще играе …