вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Мира Радева: В парламента няма нито един истински демократ

Мира Радева: В парламента няма нито един истински демократ

В България има много дефицити, но най-страшният, който ни застига, е демократичен капацитет, т.е. критичен минимум от хора, които могат да мислят в категориите на демократично мислене. За съжаление, в парламента не виждам нито един истински демократ. И ако Бойко Борисов бе демократ, нямаше да се хързулне по динената кора, която представлява Валери Симеонов.

Това каза социологът Мира Радева в предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти.

„Това е единият грандиозен гаф, но по-големият гаф, който виси над нас като Дамоклиев меч и показва, че България не е демократична държава, е случаят „КТБ” и така разсекретения доклад. Имаме елит, разбрал, че трябва да е в монополна позиция и иска да я запази. Най-страшният въпрос на тази държава е, че ние внушаваме на младите и кадърни хора, че нямат шанс за успех тук, защото държавата не се управлява от правила и принципи, а от шайки“, категорична е Мира Радева.

Според нея социолозите днес не лъжат по отношение на рейтинга на премиера Бойко Борисов, но не се показва всичко, а само удобната част.

„Елитът на ГЕРБ е миниран отвътре. Рядко съм виждала лидер, който е наполовина по-популярен спрямо партията. Това означава, че ГЕРБ е вече куха структура – няма доверие в личностите, които я представляват, а това е като една кула от пясък. Бойко Борисов загърби експертната гледна точка. Той казва: „Не ме интересува какво мислят експертите, мен хората да ме харесват припознават“. С тази глупава позиция, си направи публично харакири с изборното законодателство, което е пълна катастрофа“, обясни Радева.

Тя коментира и избора на Корнелия Нинова за лидер на левицата.

„За самата БСП това вероятно е лъч надежда за промяна. БСП обаче са феодали, в този смисъл проблемът не е върхът, а разбиването на тези феодали, защото отдолу нищо ново, добро и младо не може да избуи. За това смятам, че който и да е на върха, няма да му е лесно. Те претендират да представляват лявото, но са олигархична партия. За мен проблемът е партията да излезе от черупката си, но не мисля, че имат особено желание да го направят“, каза социологът.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …