неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Минчо Спасов: Преразглеждането на гласувани текстове е недопустимо

Минчо Спасов: Преразглеждането на гласувани текстове е недопустимо

Серия протести от България и света отведоха премиерът Бойко Борисов в Народното събрание, за да обсъди с парламентарните групи евентуални отстъпки от приетите промени в Изборния кодекс.

От парламента обобщава репортерът на Би Ай Ти Николай Драганов.

„Партиите от управляващото мнозинство дадоха съвместен брифинг и обясниха за какво са се споразумели. Стана ясно, че е възможно и по-всяка вероятност ще се ревизира до известна степен решението, което предизвика протести на българи, живеещи в чужбина“, посочи Драганов.

В петък депутатите приеха българите в чужбина да могат да гласуват само в дипломатическите и консулските представителства. Гласуването на текста се случи след среща на съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов.

Зам.-председателят на парламента Иван Иванов от РБ коментира, че явно от ГЕРБ бързат да се приеме Изборния кодекс преди празниците. Той каза, че до момента са гласувани 40 параграфа и прогнозира, че вероятно ще има и среднощни заседания.

Той посочи, че има предложение за отварянето на до 50 секции във всяка държава, което за Америка, например, е много повече секции, отколкото на последните избори.

„Ако тази формулировка се намери начин да се приеме, този проблем ще бъде решен“, посочи Иванов.

По думите му обаче единственият начин това да се случи е като се запише в преходните и заключителни разпоредби.

Иванов обобщи, че темата за район чужбина засега изглежда приключила, но не и за Реформаторския блок. И добави, че е възможно след празниците от Блока да предложат нов законопроект.

„Защото нашите сънародници, които живеят зад граница, имат нужда от вкючване в политическия и абществения живот на България“, допълни депутатът.

„По принцип преразглеждането на гласувани вече текстове е недопустимо.

Единсвеният вариант е ако се констатират непреодолими противоречия между отделните текстове на закона“, коментира на свой ред юристът и бивш депутат Минчо Спасов.

Той обаче уточни, че според него в случая става дума за промяна на политическото решение, а не за юридически противоречия.

Юристът бе категоричен, че е неразумно „да накичваш кръпки“ на един нов законопроект, докато все още не е приет.

Вижте в следващото видео как премиерът Бойко Борисов промени позицията си за задължителното гласуване:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …