четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Минчо Спасов: Детските мечти на „кликата Винету“ продължават да управляват нашия живот

Минчо Спасов: Детските мечти на „кликата Винету“ продължават да управляват нашия живот

Резултатите на президентските избори не бяха добри за мен в личен план, но бяха добри за България, тъй като разбиха монопола на управляващата партия ГЕРБ, която аз наричам „партия на Винету“. Това дава надежда, че не само безкнижни хора ще влизат занапред във властта.

Това заяви в еМисия България Минчо Спасов, кандидат за вицепрезидент от кандидат-президентската двойка с Татяна Дончева, който дава първо интервю след изборите.

За съжаление, виждаме как детските мечти на хората в управлението продължават да управляват нашия живот, заяви той, давайки за пример скандала с луксозните джипове от една страна и протестите на майките на децата на увреждания, от друга.

Заради детинските прищявки (на Борисов – бел.ред.) да се вози на брониран джип, става за посмешище цялата управляваща класа на България, която няма пари за едните, но явно има много повече за другите, коментира Спасов.

Според него няма да има стабилно правителство, понеже, по думите му, „групата Винету“ ще продължи да играе на инат, за да задоволи детинското отмъстително чувство на лидера си. Надявам се, че ГЕРБ няма да фалшифицират и следващите избори и тогава резултатите може би ще са различни, добави Спасов.

Той възлага надежди и на новоизбрания президент Румен Радев, който за него не е ляв човек, а човек на военната дисциплина, който би следвало да се дистанцира от левицата, най-малкото защото не само нейният електорат го е избрала, и да противостои на „кликата Винету“.

Като адвокат, Минчо Спасов коментира и съдебната система, както и днешните протести на магистрати в Софийския районен съд.

Привържениците на главния прокурор Сотир Цацаров, изпращащите на есемеси на премиера (представляващият член на Висшия съдебен съвет Димитър Узунов – бел.ред.), трябва да напуснат съдебната власт, а протестът днес показва решимостта на обществото за прочистването й, заяви той. За Спасов именно това е най-важното условие.

В студиото той показа и писмо, погрешно изпратено до Яни Янев (НДСВ) и отворено пред очите му, но очевидно адресирано до лидера на РЗС Яне Янев. В писмото на практика се съдържа списък на хора, продали гласовете си, и настояване сметката за тази подкрепа на РЗС да бъде платена.

Писмото е от 2009 г. и Спасов твърди, че го е показвал на главния прокурор и го е депозирал в ДАНС, но седем години няма развитие по въпроса. Проверка на ДАНС все пак е потвърдила, че е имало вземане на пари – по 40 лв. на мъж и по 20 лв. на жена. Става дума за 453 души.

Минчо Спасов припомни, че Янев е приятел на Димитър Узунов, който го е препоръчал на Борисов, и в момента е главен съветник на премиера за борба с корупцията.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …