понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Минчо Спасов: Антитерористичният закон развързва ръцете на органите срещу гражданите, не терористите

Минчо Спасов: Антитерористичният закон развързва ръцете на органите срещу гражданите, не терористите

Проектът на Закон за противодействие на тероризма обслужва две основни цели – пиар акция и даване на още допълнителни правомощия на правоохранителните органи за влияние върху гражданите, като на практика им „развързва ръцете“. Може би има и трета причина, която мога да илюстрирам с поговорката „Видяла жабата, че подковават коня – и тя вдигнала крак“.

Така юристът и бивш депутат от НДСВ Минчо Спасов коментира антитерористичния законопроект, който предвижда по-големи правомощия за МВР и ДАНС и чувствително ограничаване на правата и свободите на гражданите при заплаха.

Законът вече предизвика остри обществени и медийни реакции, като според критиците му крие сериозни рискове и за гражданското общество. Той задължава гражданите да съдействат на органите и при заплаха да понасят ограниченията, които включват мерки като спиране на интернет, забрана за напускане на страната, влизане в дома им, конфискуване на имущество, подслушване и др.

Вие представихте този закон в по-розов вариант от реалния, той е удар срещу гражданите, не срещу терористите, коментира Спасов.

По думите му по чл. 17 превантивни мерки ще бъдат вземани и провеждани и без обявено извънредно положение. Те са скрепени с промяна на Наказателния кодекс, като всеки нарушил ги ще носи наказателна отговорност.

Нужен ли е този закон въобще, след като имаме закон за МВР, за ДАНС, срещу финансирането на тероризма и Наказателен кодекс, попита реторично юристът. Според него законопроектът е по-скоро една инструкция за взаимодействие между службите.

Предвиждат се полицейски функции на ДАНС и Министерството на отбраната, т.е. получават се твърде много органи, които биха могли потенциално да репресират гражданите, а обявената цел всъщност може да се окаже още по-трудно достижима така, добави той.

Минчо Спасов даде пример и със законодателните актове във Франция и Белгия след терористичните атаки там, като изрази мнение, че ефект от тях няма.

Според него едно „криминализиране на богохулството“ и обидите към всяка една религия би могло да е много по-полезно, тъй като „демокрацията винаги е баланс между свобода и отговорност“.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …