сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Минало (не)забравено: Ден в памет на жертвите на комунизма

Минало (не)забравено: Ден в памет на жертвите на комунизма

На 1 февруари отбелязваме Деня за почит към жертвите на комунизма.

Датата се отбелязва официално от 2011 г. насам по предложение на президентите на България Желю Желев (1990 – 1997) и Петър Стоянов (1997 – 2002).

На 1 февруари 1945 г. Първи и Втори върховен състав на Народния съд издава смъртните присъди на регентите на малолетния Симеон ІІ, на министри, депутати, офицери и общественици.

На смърт са осъдени тримата царски регенти – княз Кирил Преславски (брат на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 67 депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени още същия ден. Останалите депутати и министри се отървават с различни срокове затвор.

„Историята трябва да се знае, за да се разбере“, каза пред камерата на Би Ай Ти френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, който присъства на молебен в памет на жертвите.

„Аз съм все пак по-голям оптимист, защото произхождам от семейство, усетило комунистическия режим, българският народ ще преодолее и това. Ако бяхме заклеймили режима обаче, днес щяхме да сме лишени от много недъзи“, каза президентът Петър Стоянов.

Вижте във видеото какво улови камерата на Би Ай Ти в деня за почит и разказа на колегата Димитър Димитров:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Ирина Бокова

    Комунистическите терористи в България извършват кървав, касапски държавен преврат след 1944-та година, за да може днес техните деца да продължават да ръководят държавата като политици, бизнесмени, олигарси и псевдо-интелектуалци. Та дори чак и кандидат за предсетел на ООН.