петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / Минало (не)свършено: За театъра около Кръглата маса и ДПС

Минало (не)свършено: За театъра около Кръглата маса и ДПС

Днешното предаване на Минало (не)свършено режисьорът Евгений Михайлов започна с разказ за състоялата се преди два дни в Брюксел дискусия във връзка с желанието за изучаване на престъпленията на комунизма в учебниците по история. Той изрази надеждата си, че срещата ще получи отзвук и в България, след като „повече се вслушваме в мнението, което идва от Брюксел“.

„В тази конференция взех участие и аз. И показах няколко кадъра, които искам да споделя и с вас, от 1994 г, когато бе организиран траурен марш във връзка с 50-годишнината от черната дата 9 септември 1944 г.“, каза Михайлов.

„Тези хиляди хора в шествието по улица „Раковска“ в София настояваха за справедливост и осъждане на комунистическия режим. Това стана със закон, приет 6 години по-късно. Много от репресираните вече не са между живите, много от децата на тези хора вече не са в България, точно защото справедливостта закъснява да възтержествува и България остава единствена страна от бившия социалистически лагер, която не е провела лустрация и все още кадрит на комунистическия режим и на бившата ДС заемат висши държавни постове и управляват живота ни“, посочи режисьорът.

„Тогава желаехме престъпленията на комунизма да бъдат наказани. За съжаление едно от най-големите престъпления – играта с етническия мир, т.нар. Възродителен процес и подклажданата етническа вражда, продължават и до ден днешен да имат рецидиви“, сподели Михайлов.

В кадрите от личния му архив, показани в днешното предаване, се видяха гледните точки на двама актьори. И докато актьорът Звезделин Минков казва на 7 януари 1990 г., че връщането на имената на българските мюсюлмани е само повод и истината е по-дълбока, като те „накрая ще поискат автономия“, то на митинг, седмица по-късно, се изказва Невена Коканова.

„Заставам пред вас не като актрисата, а от името на онези хиляди жени, които носят в сърцето си изписано святото име България. Нека да се прегърнем и да не разрешим на сцената на нашия живот драмата ни да се превърне в трагедия“, казва актрисата пред множеството.

„Непрекъснато трябва да търпим забележки, че продължаваме да не си вършим работата. Има една трагедия, с която се играе толкова време, трагедията на едни хора, които и до ден днешен, са подчинени на волята на една организация“, подчерта Евгений Михайлов.

Той припомни, че в онези времена е трябвало да се състои Кръгла маса, на която да седнат представители на БКП, СДС и представители на хората, чиито имена са насилсвено отнети от комунистическата партия.

„Но това не се случи. Въпросът е защо тези хора, които бяха заедно, направиха така, че етническият проблем да се постави още тогава и не допуснаха абсолютно съзнателно наскоро сформираното Движение за права и свободи да вземе участие от страната на СДС. Хора от Съюза на демократичните сили направиха така, че да оставят Меди Доганов нарочно пред врата на НДК, където се провеждаше Кръглата маса. Това беше договорка, с която се е целяло българските мюсюлмани да не се преврърнат в 400 хиляди гласа за СДС, а да бъдат в отделна формация. Затова бе изигран един театър – Меди Доганов бе пуснат от затвора само 6 месеца по-рано, след това по спешност беше направено ДПС, а след това бе оставено да не бъде представено на Кръглата маса“, разказа Михайлов.

Той показа още кадри от личния си архив от 12 февруари 1990 г., когато се състои заседание на Кръглата маса.

Какво е помогнало на ДПС да изглежда единственият изразител на волята на малцинствата – вижте във видеото:

 

Вижте също

„Минало (не) свършено“ на една година – зона, свободна от комунизъм: За лъжата БСП – преди и сега

Миналото е нескончаемо, несвършено, 45 години май не можаха да стигнах, че трябваше и още …

Един коментар

  1. natalie brasel

    mnogo charesvam vashata televizija i neinite komentari. tchudesna shurnalistika ! az sam za edin mesez v kashti v usa, new jersey i imam fios verizon . dali e vkljuchena pri verizon?