неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / „Минало (не)свършено“ за носталгията по комунизма – с омерзение и без любов

„Минало (не)свършено“ за носталгията по комунизма – с омерзение и без любов

„Комунисти, комсомолци, пионери“ – тази песен от близкото минало, възхваляваща комунистическия строй, прозвуча в началото на днешното предаване „Минало (не)свършено“, в което гостуваха депутатът от ПГ на ГЕРБ Методи Андреев и журналистът Иван Бедров.

Водещият Евгений Михайлов обясни, че заради ширещата се напоследък носталгия по онова време, той ще постарае да пуска по една такава песен във всяко следващо предаване. За да свикват младите хора с тази обстановка и с това, към което ги призовават някои от партиите, които претендират да управляват, добави той с горчива ирония.

Режисьорът уточни, че 90% от кадрите са заснети през февруари 1990 г., по време на XI-я извънреден конгрес на БКП, първия след промените, а останалите са от събития по случай конгреса на ДКМС малко по-късно. В тях обаче – за контраст и събуждане, той е добавил и няколко кадъра от лагера „Белене“ на остров Персин, изграден от комунистическия режим.

„Бях в 9-и клас през 1989 г. и съм хванал времето, в което марширувахме и учехме наизуст всички тези песни във възхвала на комунизма и Партията. Много важен детайл за всички наши млади зрители е, че ние не само не ги пеехме с удоволствие, а дори бяхме измислили пародия на текстовете, които само от уважение към вашата публика няма да цитирам дословно. Това също беше част от реалността“, спомни си Иван Бедров.

„Последните двайсетина години от този режим се живееше така – с езоповския език, с мимикрията, с ясното съзнание за това, че официална политика са демагогията и лъжата. Всеки се правеше, че вярва на властта, на вестниците, на единствените радио и телевизия. Че харесва тези песни, които се слушаха по цели дни. Може да се върне това време“, добави и водещият.

Това недоверие, според журналиста, далеч не си е отишло. Напротив – данните от социологическите проучвания за доверието в институции и медии от последните години сочат, че положението е същото – то е обзело всичко. 26 години по-късно това изобщо не е добра новина, коментира той.

Депутатът Методи Андреев пък напомни, че на въпросния XIV конгрес в качеството си на делегат е присъствал и новоизбраният президент Румен Радев, както и „един конституционен съдия, който се прави на десен, а гласува против това да отпадне давността за престъпленията на комунистическия режим“.

„Има още поне 6-7 конституционни съдии, които са били и партийни отговорници, и бивши комунисти. Да не говорим колко са последните в йерархията на държавата, като почнем още от премиера, и продължим към съдебната власт“, добави депутатът.

Според него уж демократичните десни формации като че ли също забравят, че трябва да напомняме истинската си история. Той визира отказът да бъдат заделени средства от бюджета за построяването на мемориал в Белене.

„Жалка картина в парламента. От най-голямата дясна партия ГЕРБ само четири души подкрепихме това предложение. Само преди две седмици същите тези хора се срещаха с над 300 репресирани и им говореха, че ще подкрепят техните справедливи искания. Става дума само за 2 млн. лв. срещу 40 млрд. лв. бюджет“, възмути се Андреев.

В същото време той напомни (в коментар на кадри на водещия от студентско шествие по Луканово време, което „погребва сполуката“, обещана от неговото правителство), че тази „сполука“ все пак е дала плодове. Няма по-олигархично ръководство на БСП от сегашното, посочи Андреев, като изреди редица имена от него.

В дясното пространство, по думите му, положението не е по-различно: „Министърът на културата награди преди дни символа на мракобесническата Държавна сигурност, който сега се кичи с професорски титли от УниБИТ, майора от ДС Димитър Иванов, последния шеф на Шести отдел. Мултака уби Твореца след този акт“.

Фигури от номеклатурния апарат на БКП днес стават ръководители на евразийски партии, които прокарват чуждо влияние и застрашават националната ни сигурност, добави на свой ред и водещият, напомняйки отново за скандала Нинова – ген. Решетников.

Методи Андреев бе категоричен, че трябва да има анкетна комисия в парламента, каквато по-рано предложи лидерът на ДОСТ Лютви Местан с цел да се изясни кой казва истината за начина, по който е съгласувана или не кандидатурата на ген. Радев с Москва.

„Моето мнение е, че няма да има. И управляващи, и опозиция имат предпазливо отношение към Русия“, заяви Андреев. Той добави, че е бил свидетел на няколко опита в комисията за контрол на службите да бъде разискван въпроса за т.нар. паравоенни формирования, които се представят като патриотични, а всъщност са проруски, но че има нежелание за обсъждането на тази опасна според него тема.

Евгений Михайлов обсъди с гостите си и въпроса дали Леонид Решетников и представителят на института, който той ръководи, не са били първата делегация, с която се е срещнал новоизбраният президент Румен Радев.

В момента се коментират пъпките, а не се опитваме да търсим лечение за инфекцията, коментира по темата Иван Бедров. Според него на фона на други проблеми, номинацията на Радев е като че ли поредното скандалче, тъй като все пак той е бил избран по легитимен път.

Бедров обаче посочи, че само преди дни унгарските служби заловиха няколко представители на руските служби, обучаващи неонацистки организации в Унгария, и припомни предишни подобни случаи в Прибалтика, Черна гора, Сърбия.

В България също се обучават паравоенни милиции от руски военни, както показа репортаж на германска телевизия, но нашите служби ги няма – те са същите като от едно време, коментира журналистът. „Службите са същите, МВР е същото, хората, които управляват част от образованието, са същите. Нищо не е мръднало. Тоталитарната комунистическа машина не беше разградена, но ние не се и опитахме да го направим.“

„България трябва да започне с изграждане на свои сили за сигурност, защото те са проядени, и хората вътре, които вземат решения, не работят за българския национален интерес“, заяви още журналистът.

Иван Бедров обърна внимание също, че Лютви Местан, който сега претендира да брани националния интерес, е същият, който е изпълнил поръчката на мафията за инсталиране на Делян Пеевски начело на българските специални служби, същият, който е изпълнил и поръчката й да блокира радикална съдебна реформа в парламента, същият, който „вее байраци в защита на съседния ни диктатор (турския президент Реджеп Ердоган)“.

Методи Андреев допълни на свой ред, че в докладите на службите ясно се съобщава за съществуването на хибридна война. Водещият пък посочи, че патриотарското говорене също е част от нея – специалитет, изпробван и по времето на БКП още в края на 1989 г.

Водещият Евгений Михайлов припомни и кадри от 1991 г. от среща на народни представители от СДС с обществеността в Кърджали.

„Ние в момента наблюдаваме пропагандиране на този фашистки манталитет – който не е като мен, не заслужава да съществува – всяка вечер по един час в най-голямата българска телевизия. Наблюдаваме го и сред агентите на ДС, които днес се наричат патриоти, които правят бунтове из страната и се опитват да ни убедят, че България е бедна и корумпирана заради 300 афганистанци, че в България няма справедливост и законът не се спазва заради 300 афганистанци, с които държавата не може да се справи“, коментира журналистът Иван Бедров. По думите му, това става с подкрепата на управляващи, опозиция и най-големите медии.

„Манталитетът, за който ти говориш, е изключително устойчив. Внесохме един закон, който изкара внуците и синовете на тези, които са били на тази среща в Кърджали. Аз като вносител, имам две публични заплахи, че ако ме срещнат по улиците, ще ме бият – от проф. Людмил Георгиев, който през целия си живот беше подлога на Ахмед Доган, а от Тодор Славков – внука на правешкия тарикат и диктатор“, разказа Методи Андреев. Според него този манталитет не не изчезва, но става по-агресивен и се надгражда.

Евгений Михайлов и гостите му обсъдиха и въпроса пасивни ли са обективните медии в образоването и информирането на хората. „Когато от върха се задава тон – „това, което е построил Тодор Живков, ние не можем да го боядисаме дори“, когато дясна политическа сила не прави нищо, за да разгради специалните служби на тоталитаризма, когато в продължение на много години десни правителства не са построили този мемориал, за който се караха в парламента, тогава за какво говорим? Обсъждаме мехурчета по повърхността, но не и съдържанието“, категоричен е Иван Бедров.

Чуйте целия разговор с двамата гости в двете видеа:

и

Вижте също

„Минало (не) свършено“ на една година – зона, свободна от комунизъм: За лъжата БСП – преди и сега

Миналото е нескончаемо, несвършено, 45 години май не можаха да стигнах, че трябваше и още …

2 коментара

  1. jivotni komunisti4eski

  2. Бкп и бсп са си едни и същи. Вината си е лшчно наша защото когато паднаха комунистити трябваше да има народен съд и всичките тия комунисти които са убивали, измъчвали и гаврели с горките хорица, тия трябваше да бъдат разтреляни тая напаст долна защото комунизма в момента е рак с особено задълбочени разсейки. Това са паразити който трябваше още преди 26 год. да бъдат стъпкани и смазани, тия червеий лъжливи и крадливи. И бившите агенти на Дс сега искат отново да управляват каракачанското куче и тартюф симеонов и мекотелото сидиров. Да се махат тия руски агинти. Да не би да си мислят че хората не знаят кой са тия само по лицата им личи че нищо ама изобщо нищо няма да направи каракачанската подлога комунистическа долна, ще се угои още повече!!! И все пак не мога да се обясня как българския народ избра за презиент един върл комунист които е участвал в последния пленум на бкп както се изрази по-горе в предаването г-н Методи?