понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / Минало (не)свършено: За неразказаната истина и клетвата на Евгений Михайлов пред студентите

Минало (не)свършено: За неразказаната истина и клетвата на Евгений Михайлов пред студентите

В своеобразно интервю за журналистката Татяна Ваксберг, участник в студентската стачка от лятото на 1990 г., насочила камерата към режисьора Евгений Михайлов, той сподели в предаването си „Минало (не)свършено“ истината за станалата известна като „танковата касета“ и клетвата си пред протестиращите студенти.

Вечерта на 14 декември 1989 г. На площада пред Народното събрание протестиращите настояват член Първи от Конституцията, определящ ръководната роля на БКП, да бъде премахнат. Пред множеството се изправя президентът на републиката Петър Младенов, стигнал до поста след оставката на Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. За първи път той не е посрещнат от аплодисменти, а от освирквания. Той говори на мегафон от набързо появил се сред тълпата полицейски автомобил, но освиркванията не секват, чуват се дори скандирания: „Оставка“. Изневрен и изплашен, Младенов се обръща и влиза в парламента отново. На входа обаче репликата, изречена от Младенов към стоящите до него, сред който ген. Добри Джуров – „Най-добре е танковете да дойдат!“ – е запечатана от камерата на един кинорежисьор.

Това е Евгений Михайлов, който в суматохата бива изблъскан и за разлика от останалите оператори и фотографи, застанали на стълбите, за да снимат Младенов, се намира до вратата на Народното събрание.

Същата вечер обаче Михайлов показва касетата на свои близки. Заснетото обаче няма как да бъде излъчено, тъй като единствената телевизия БНТ е под контрола на управляващата партия и е невъзможно да бъде пуснат подобен запис незабелязано.

След насрочването на първите свободни избори на 10 юни 1990 г. Михайлов иска записът да бъде излъчен в предизборната кампания на СДС още в началото на месец май, но щабът на СДС отказва.

Записът излиза наяве между двата тура на изборите. На 14 юни 1990 г. на своя глава Михайлов, режисьорът Малина Петрова и Георги Данаилов, провокирани от манипулативен клип на БКП, решават да включат записа в телевизионното предизборно студио на СДС.

Това съвпада с общественото недоволство от резултатите от изборите и започналата студентската стачка и окупация на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

След показването на видеоматериала Петър Младенов заявява, че кадрите и звука са монтирани. Започва разследване. Евгений Михайлов е разпитван над 20 часа в следствието. Стачкуващите студенти искат експертизата на касетата. Тя започва.

На 2 юли 1990 г. на пресконференция в зала 272 в Софийския университет Евгений Михайлов се изправя пред студентите, които настояват оставката на президента, и заявява, че именно той е авторът на касетата. В емоционално слово той се заклева в децата си и декларира истинността на записа, призовава Петър Младенов да каже истината за репликата и случилото се вечерта на 14 декември 1989 г.

Часове по-късно експертизата на записа бива обявена. Заключението е, че той е автентичен.

Президентът Петър Младенов прави обръщение по БНТ и казва, че думите са извадени от контекста. Същевременно лидерът на СДС Желю Желев и Виктор Вълков, лидер на БЗНС, заявяват, че приемат думите на Младенов и призовават студентите да прекратят стачните действия. Те обаче не се съгласяват да се примирят с лъжата и продължават протеста си. Така на 6 юли 1990 г. Петър Младенов е принуден да поде оставка.

Вижте разказа на Евгений Михайлов за неразказаната част от тази история и много кадри от личния му архив:

 

Вижте също

„Минало (не) свършено“ на една година – зона, свободна от комунизъм: За лъжата БСП – преди и сега

Миналото е нескончаемо, несвършено, 45 години май не можаха да стигнах, че трябваше и още …

2 коментара

  1. Въпреки че тогава бях малко дете, още си спомням тези исторически моменти (които ще останат с мен до края на живота ми). Жалко че на другите български телевизии все още им е забранено (казвам това напълно сериозно) да говорят за комунистическата диктатура в България. Подмяната на историята продължава с атака от носталгични реклами за „доброто старо време“, насочени най-вече към по-младите, които не знаят НИЩО за този срамен период от българската история.

  2. Дървосекачът

    Силни Неща изказахте с г-ца Ваксберг, г-н Михайлов ! (Браво !)…а днешната емисия (28 юли) с г-дата Мехмед от Истанбул – доЗакова картинката Днес у Нас :
    – ВсеСъщата задунайскогубернистическа Воня !, до 1989 – явна, а при ‘прехода’ до ДенДнешен – ТроянскоКонно подприкритийна .