събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / „Минало (не)свършено“ за манипулацията за връщането на имената

„Минало (не)свършено“ за манипулацията за връщането на имената

Новият епизод от поредицата „Минало (не)свършено“ на режисьора Евгений Михайлов продължава темата за излъганото доверие на българските мюсюлмани и манипулацията на ДПС за връщането на турските им имена.

На 28 и 29 декември 1989 г. събралите се пред парламента очакват да чуят добра новина – че ще върнат имената си, насилствено променени по време на Възродителния процес. Те скандират: „Единство“, „Подкрепа“, „Имената“.

„Не мога да забравя очите на бай Абди. Видях ги и на 5 март, когато бяха излъгани, излъгани бяха и на 29 декември, когато след това бе казано, че за връщането на имената принос има ДПС, а движението нямаше“, спомня си Евгений Михайлов.

„Болка 18 години, а вече е болка повече от 40 години“, отбеляза режисьорът.

„Идеята да бъдем заедно, това, за което те викаха, да решаваме заедно проблемите, бе възприето добре от обществото. За съжаление за 26 години общностите са се обособили и сме разделили“, каза доц. Михаил Иванов, гост в студиото.

И двамата отбелязаха, че на 29 декември 1989 г. политиците се надпреварвали пред българските мюсюлмани кой е върнал имената им.

Пред тях излизат и говорят Румен Воденичаров и Петър Берон, при задния вход на Народното събрание излиза Александър Лилов.

„По телевизията тогава показаха Иван Ангелов и Константин Тренчев. Двамата бяха нарочени за виновници, които рушат единството. Това бе манипулация“, отбеляза доц. Иванов.

„Попитах ги, когато запяха и те ми казаха, че пеят молитва за благодарност“, спомня си още Евгений Михайлов.

Във видео файла ще видите уникални кадри от декември 1989 г., които са от личния архив на режисьора.

Вижте също

„Минало (не) свършено“ на една година – зона, свободна от комунизъм: За лъжата БСП – преди и сега

Миналото е нескончаемо, несвършено, 45 години май не можаха да стигнах, че трябваше и още …

Един коментар

  1. Стойко Паров

    Браво Евгени! Ти си историята на България.
    Много трогателен е кадъра с Йълдъз Ибрахимова – 16-та минута на видеото.