неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / Минало (не)свършено: За лъжата и страха от истината

Минало (не)свършено: За лъжата и страха от истината

Новият епизод от поредицата „Минало (не)свършено“ бе посветен на темата за лъжата и страха от истината.

В седмицата, в която се провеждат двата тура на изборите за Велико народно събрание преди 26 години, останали в историята като първите демократично проведени избори след падането на комунизма, режисьорът Евгений Михайлов припомни кадри от този период. 

За лъжата, подмяната и манипулацията Михайлов разговаря с госта си в студиото журналистката Светлана Джамджиева, главен редактор на „Клуб Z“.

На 15 юни 2016 г. се оказа, че лидерът на БСП Корнелия Нинова не помни, че Тодор Живков е бил изключен от БКП. Седмица по-рано поднесе цветя пред паметника му. На 14 юни 1990 г Петър Младенов излъга, че не е казвал репликата – „Най-добре е танковете да дойдат“, заснета от режисьора Евгений Михайлов и припомнена в предаването.

Тогава лъжата доведи до оставката на президента Петър Младенов, няколко седмици по-късно. Лъжата днес обаче продължава – върху това акцентира Михайлов.

„Явно през всички тези години истината не е най-добрият приятел на тази партия“, каза водещият.

В първата част на предаването той показа кадри от архива си, запечатали сутринта след пъривте демократични избори у нас – 11 юни 1990 г., когато става ясно че БКП печели изборите и започва вълна от недоволство и съмнения, че вотът е манипулиран. Тогава СДС казва, че няма да признае изборните резултати. Започват масови протести с барикадиране на булеварди. На 11 юни в Софийския университет е обявена и окупационна стачка.

„София и цялата страна беше заляна от протести… от протести срещу лъжата“, отбеляза Михайлов.

Режисьорът показа и продължението на разговорите си с Рамадан и Ибрахим Рунтови, български мюсюлмани, баща и син, едни от организаторите на майските протести от 1989 г., лежали години наред в комунистическите затвори.

„В ДПС няма чист човек, всичките са руски агенти, особено Доган. Задържаха го няколко месеца в затвора, за да получи симпатия сред народа“, казва Рамадан.

„С българи като братя сме живели и в затвора и навън, чисти християни. Но има и нечисти християни. Те посегнаха на нашата вяра. У тях само атеизъм има – той е готов да си убие майката и бащата за негови блага“, продължи емоционално той.

„Умен човек комунист не може да стане. Аз така знам. Те си мислеха, че цял живот ще продължава така, както те искат. Но има една стара поговорка – „100-годишно дърво живее, но 100-годишна власт – трудно“, каза пък Ибрахим.

„Те забраниха църкви и джамии. Те не вярваха в Бог. Затова създадоха престъпническа държава. Затова мисля, че българският народ стана толкова… един от други да крадат, да не се уважават, да се обиждат и такава хубава страна като България, превърнаха в най-бедната в ЕС“, допълни той.

„Комунизмът беше и сега продължава да бъде. Затова няма успех“, убеден е Ибрахим, който разказа за общото дело на българските мюсюлмани с Илия Минев, низвергнат през 1989 г. от основаното от него Независимото дружество за защита правата на човека. Минев е най-дълго лежалия в затвори политически затворник в света. След промените остава в изолация и забвение повече от 10 години до смъртта си.

„Да губим един, човек, от който можехме да научим много. Гордея се, че го познавам лично. Илия Минев обичаше мюсюлманите. Илия Минев ми беше като водач, учител, защото е политзатворник, изкарал повече години от Мандела. А знаете Мандела с какви почести почина, а нашата Мандела – как почина?! Това е срам и позор“, със сълзи каза Ибрахим.

Във втората част на предаването с кадри Евгений Михайлов обрисува историята между двата тура на първите демократични избори. Той излъчи изказване на Желю Желев от 13 юни 1990 г, в което огласява декларация на СДС, с която партията признава изборите и призовава гражданите да преустановят нарушаването на реда. 

Тогава Желев казва, че не е редно СДС да понесе отговорността за управлението на БКП от последните 45 години, и е по-добре да има едно слабо правителство на Комунистическата партия и силна опозиция в лицето на СДС.

„Тъжна работа… Този аргумент, че България ще има слабо еднопартийно правителство и че трябва да вземем на гърба си това, което се е случило. Извинявай, ама точно това трябваше да стане. СДС да вземе на гърба си това, което се е случвало 45 години. Само 2 държави – България и Румъния, остават след първите избори да управляват прокомунистически правителства“, отбеляза в студиото на „Минало (не)свършено“ журналистката Светлана Джамджиева по повов думите на Желев преди втория тур на изборите.

На финала на предаването, Евгений Михайлов припомни кадри от студентската окупация на СУ, започнала лятото на 1990 г. С тях ще продължи и следващото издание на „Минало (не)свършено“…

 

Вижте също

„Минало (не) свършено“ на една година – зона, свободна от комунизъм: За лъжата БСП – преди и сега

Миналото е нескончаемо, несвършено, 45 години май не можаха да стигнах, че трябваше и още …

3 коментара

 1. Дървосекачът

  Вижте, fori1957…
  – Едно, че ‘Минало (не)свършено’ – Е Стриктно Документално предаване
  – Второ – Вие фффафли ли Имате в устата, че се затруднявате Да Изкажете :
  –> АбсолютноВсичките ‘наште’ (‘избранници’/’елит’) Днес – Са Доказани кремъло-лубянкинШитчета.

 2. Манол Берберов

  Прав си, Фори, по същество, но си мери приказките и без обиди.

 3. tova predavane,koito se izla4va po bit ot evgeni mihailov ,tozi mrasn gad govori gluposti,kato ni vtalpjava nevrni fakti 4e povreme na socializma sme giveeli lo6o .mrasen pomijar sas tova va6eto sds uni6togihte tazi hubava dargava. njama nikakva razlika megdu idil,i sds vie sas tazi mrasna demokraci ,kojato ne s6testvuva katosepi6ete zaedno sas vmro,nfsb,sds vieste hristijanski radikali kato seete etni4eska omrazaq mrasni radikali navas ne donos4etata i neobrazovanite reformatori vse njakoi vipre4i vse obvinjavate bsp ,dargavna sigornost,russia,iiii,ciganite.. izapomnete 6te doide den vas kato amerikanski agenti, iagenti na c r u 6te badete sadeni za prestaplenie sre6tu 4ove4estvoto,i zauni4togavaneto ,namojatamilarodina.mammatavi,gadna,,,,,,,,,,