петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / „Минало (не)свършено“ за играта с доверието на българските мюсюлмани

„Минало (не)свършено“ за играта с доверието на българските мюсюлмани

„Това предаване е много трудно за мен, посвещавам го на бай Абди от Якоруда и на хилядите като него“.

С тези думи водещият Евгений Михайлов започна днешното предаване „Минало (не)свършено“, в което разказа чрез кадрите от личния си архив за играта с доверието и измамата на българските мюсюлмани.

На 5 март 1990 г. събралите се пред сградата на Народното събрание чакат да чуят новината, че ще могат да върнат турските си имена, сменени по време на Възродителния процес.

Сред сниманите е и малко момче от Бенковски, чийто баща е в затвора от четири години, защото не искал да сменя името си. То носи плакат „Освободете татко“ и казва, че баща му не е извършил никакво престъпление.

На кадрите е запечатан и Андрей Луканов, който съобщава, че Законът за имената на българските граждани е приет единодушно на първо четене и изненади не се очакват.

Там е и Меди Доганов (по това време), който също говори окуражително на събралите се. „Уверявам ви, че вече няма да бъдем лъгани, мамени и вече няма да има стардание заради имената“, казва той.

25 години по-късно продължава да има хора, които все още не са възстановили имената си, отбелязва водещият и казва, че никога няма да забрави очите на човека в последния кадър, който плаче. От радост.

Гледайте поредицата на Евгений Михайлов „Минало (не)свършено“ по Би Ай Ти. За да не затваряме тази страница от историята си непрочетена.

Вижте също

„Минало (не) свършено“ на една година – зона, свободна от комунизъм: За лъжата БСП – преди и сега

Миналото е нескончаемо, несвършено, 45 години май не можаха да стигнах, че трябваше и още …

14 коментара

 1. Мустафов

  Господин Михайлов,това предаване не го посвещавай на бай ти Абди от Якоруда и на „хилядите като него“,посвети го на тези,които загубиха живота си, но не пожелаха да си сменят имената, като аго ти Сейфедин Осенски,Емин Кафеджиев…..чиято единствена вина беше“тяхната доброта и нежелание да си сменят имената“.Последният беше зверски бит,и почина в адски мъки от трима апаши“активисти“,двама от които господ ги прибра млади…!Посвети ги и на тези, предимно учители,които не се поддадоха на съблазни и служби, и намериха препитание на……каменната кариера накрая на града,и с „педагогическия си труд“натрошиха камъни за пътя Белица-Семково!!!И за да сте добре информиран,точно много от“тези хиляди“,първи усетиха вятъра на промяната и първи“налазиха“митингите,оглавиха ДПС и местната власт в Якоруда и започнаха тормоза на инакомислещите,несъгласни с новите ДПС партизани!!!

 2. Мария Дърмова

  До Благой Гюрджеклиев: Господине, не се учудвам от примитивното мислене и лепене на етикети, присъщо на голямата част от коментиращите по форумите. Отговарям на коментара Ви само защото смятам, че онези, които го четат, трябва да знаят, че всичко, което сте написали е стопроцентова лъжа. Вярвам, че коментарът Ви се отнася за Мирослав Дърмов, когото никога не сте познавали, но имате арогантността да клеветите. Даже ми е противно да повторя думите Ви като цитат, толкова са несъстоятелни. Четете историята, господине, просвещавайте се, запознавайте се с фактите, с хората, с техните биографии и дела и едва тогава давайте оценки.

 3. Мария Дърмова

  До г-н Е. Михайлов: Моля прочетете внимателно въпроса на коментиращия по-горе Рики. Той Ви пита не за Мирослав Дърмов, а за друго лице в кадрите Ви, лице със спортно яке в цвят бордо, което стои от дясната страна на Доган, съвсем ясно се вижда на 20:05 и на няколко други кадъра. Разбира се, без да сте се замислили, Вие веднага сте решили, че Ви питат за Дърмов и не сте се поколебали да го обозначите в групата присъстващи и да разпространите лъжа за него. Доблестното поведение би изисквало да се извините и да поправите грешката си. Бъдете така добър да не разпространявате лъжи и клевети, разпространявани преди Вас от други „всезнайковци“, като даже не сте си дали труда да проверите фактите. Не Ви прави чест! Освен това съжалявам, че сте заблудили питащият Рики, както и всички останали, които са коментирали предаването Ви.

 4. Благой Гюрджеклиев

  Щом е бил депутат от ДПС и съмишленик на Доган, значи не е мислил доброто на държавата! Работата е ясна! Крадец и измамник, който после със спечеленото се е реализирал в САЩ.
  ДС….
  Нямам какво повече да кажа.