събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / „Минало (не)свършено“ за генезиса на корупционна България

„Минало (не)свършено“ за генезиса на корупционна България

Предателството на надеждите в подменения преход, генезисът и агентите на корупционна България и прехвърлянето на политическата власт на икономическа основа, шантажът с досиетата, организираната съпротивата срещу правителството на Филип Димитров и вълната от граждански оптимизъм.

За всичко това чрез архивни кадри и разговори в студиото си спомниха тази седмица водещият Евгений Михайлов и гостите на предаването „Минало (не)свършено“ – Едвин Сугарев и Христо Христов.

В началото водещият представи новата им книга „Корупционната България“ – първи том на мащабно изследване, в което те и Петър Бучков проследяват корупционните схеми от началото на демократичните промени насам.

„Книгата се опитва да разкаже една друга, скрита и задкулисна, история на България, в която нищо не е това, за което се представя. Ние смятаме, че този разказ е необходим, тъй като хората трябва да знаят защо държавата, в която живеят, е на такова дередже, защо няма справедливост и работеща съдебна система, а има сламени премиери, всичко се тегли с конци зад кулисите и хората не владеят собствения си живот“, заяви Едвин Сугарев.

„Тази книга показва, че нямаше промяна, а подмяна на целия преход, и посочва кои са причините и участниците в тази съпротива срещу истинската демокрация в България и къде е генезисът на корупцията“, добави и Христо Христов.

Машината на комунистическата номенклатура и Държавна сигурност не спря да работи през първите години на демокрацията срещу огромната вълна от ентусиазъм и надежди, добави той.

По думите на журналиста липсата на декомунизация, лустрация и справедливост са трите пункта, заради които се случи всичко, което гледаме на уникалните видео кадри и което разкрива тяхното изследване.

Архивните документи, на каквито почива книгата, показват, че в началото на 90-те започва процес на „приватизиране“ на контрабандните канали от офицерите от ДС – процес, свързан с натрупването на огромно количество незаконно придобити капитали, които се използват за пране на пари, обобщи Христов. Той припомни и за безконтролното освобождаване на българския капитал зад граница, както и за прочистването на архивите на ДС и налагането на тотален контрол над агентурния апарат, запазен по думите му през целия преход.

Това означава, че БСП и ДС имаха контрол върху тези хора от създадената агентурна мрежа, които са в политиката, икономиката, университетите и медиите, а тази книга показва кой кой е, уточни журналистът.

По думите му ДС категорично присъства в създаването на първите частни банки, а във всички ръководства на банкови институции има бивши сътрудници – така че всичко, което се е случило впоследствие с тях, е било дирижиран процес.

Куфарчета с пари е нямало, но преференции за определени фигури от партията, които е трябвало да станат нейните бизнесмени и да създадат началния си капитал, е имало предостатъчно, включи се и Едвин Сугарев.

Става дума за олигархичен модел, който се повтаря във времето по недопустим начин, добави той, като даде примери със случилото се с банките в края на 1996 г. и през 2014 г. с КТБ.

Хората, които раздават експертни мнения за КТБ, са същите тези съветници и експерт, обявили се срещу въвеждането на Валутния борд през 1996 г., припомни и водещият.

В поредица от кадри предаването припомни и протестите от есента на 1990 г., когато хората се надигнаха срещу правителството на Андрей Луканов и БСП, както и подаването му на оставка. Вместо избори обаче следва програмното правителство на Димитър Попов, подкрепено от парламентарно представените сили.

„На БКП им трябваше време да протакат нещата и техните икономически групировки да натрупат мускули, да реорганизират членската си маса и модифицират „идеалите“ си, за да тръгнат отново към властта. Тогава бе разиграна и картата с агентите на ДС, почнаха да се появяват сигнали за това кой е бил ченге и някои хора радикално промениха поведението си в политиката и парламента. Бе на практика първото голямо активно мероприятие, но далеч не последното“, припомни си Сугарев, който е депутат по онова време.

„Нито хората отвън, нито дори ние депутатите вътре знаехме какво се случва, а то бе, че се водеха преговори между СДС и БСП за ново коалиционно споразумение между тях. До сутринта, в която бе обявен списъкът на новия кабинет, ние не знаехме кого включва той. Преговорите се водеха от няколко човека, според мен начело с Димитър Луджев, който бе основният архитект на споразумението и правителството, разбира се в комбинация с Луканов“, добави той.

По думите му оттогава е започнало изтощаването, фалшифицирането и подменянето на демокрацията.

Тримата се съгласиха, че правителството на Филип Димитров е бил онзи момент, в който нещата са можели да бъдат спрени и овладени. Но за съжаление и то бе предадено и свалено по един много подъл начин, категоричен бе Сугарев.

Водещият Евгений Михайлов припомни думите на премиера Филип Димитров, че основната задача на държавата е да се пребори с мафията, в чиито ръце са и медиите, да се противопостави на „лъжата, измамата, пълната безнравственост, която се възцари в политическия живот на България“.

Според него правителството му е било свалено, за да не се допусне в онзи момент да се сложи ред в държавата, да дойдат чужди инвестиции, които да попречат на плановете на задкулисието – а именно контрабандата по време на югоембаргото, източването на банките, бухалките, мутрите – цялото време на беззаконие при наследника му Любен Беров, на което през лятото на 1993 г. Едвин Сугарев се противопоставя с гладната си стачка.

„Смисълът й бе именно да се събудят хората, да разберат, че става дума за нещо много важно, за блокирането на България в един момент, в която тя беше редом до Чехия, Полша, Унгария, а накрая с оказа на опашката, за подмяната на ценностите и създаването на олигархична държава“, обясни Сугарев.

Чуйте двете части на предаването и вижте кадрите на Евгений Михайлов от онова време:

Вижте също

„Минало (не) свършено“ на една година – зона, свободна от комунизъм: За лъжата БСП – преди и сега

Миналото е нескончаемо, несвършено, 45 години май не можаха да стигнах, че трябваше и още …

2 коментара

  1. Има голям интерес вашето предаване и стига сте повтаряли „Ако има интерес и ако не пречи на някои“. Г-н Михаийлов. Естествено че има интерес и се следи, не го повтаряите вече това ако обичате, моля! От вашето предаване научаваме толкова интересни събития и факти за което, ви благодарим и пак и отново успех на вас и на Минало Не свършено защото само когато знаем миналото си, ще успеем да продължим напред без да повтаряме грешките от миналото, в случая се вижда колко сме глупави и продължаваме да повтаряме грешките си. По принцип грешките служат за урок и умните хора не ги повтарят, глупавите ги повтарят. От голяма полза е Минало Не Свършено!

  2. Безумие ще бъде свалянето на Минало несвършено !!! Разбирам, че комбинацията Евгений Михайлов, Едвин и Христо Христов е самоубийствена ! Оказа се, че и за БИТ. Жалко ! По-безопасен е пелтечещият и вечно афектиран Сашо Диков. Плюе наляво, плюе надясно – където се лепне!

    Не спирайте предаването, моля от името на много, много приятели, за които миналото не е сваршило !​