петък , 21 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / „Минало (не)свършено“ за член Първи и танковете
EVGENI картинка

„Минало (не)свършено“ за член Първи и танковете

„Не мога да не се вълнувам, когато се връщам в онова време. Всички кадри са минали през главата и сърцето ми“, каза развълнуван в началото на днешното предаване „Минало (не)свършено“ неговият водещ – режисьорът Евгений Михайлов.

Той благодари за отзивите и забележките след дебютния епизод на предаването миналата седмица, в което припомня близкото минало с кадри от личния си архив.

Темата на днешното предаване е 14 декември 1989 г. Историческа дата, събрала десетки хиляди около сградата на Народното събрание. Нощ, в която, разгневен и нетърпелив, народът чака да чуе, че е отменен вездесъщият член Първи и в която държавният глава Петър Младенов произнася прословутата фраза „Най-добре танковете да дойдат“.

На кадрите се виждат и президентът Жельо Желев, който казва по мегафон: „Чакаме, за да видим отмяната на целия Първи член от сега действащата конституция. Лека нощ“. Вижда се и младата Нешка Робева, която зове: „Нека бъдем етични, за да заслужим наистина тази демокрация, нека не тръгваме към окървавяване“, докато хората скандират „Избори“ и „Оставка“.

Михайлов е заснел и речта на Петър Младенов, който изнервен и изплашен призовава към спокойствие и отговорност, докато в парламента са се обсъждали (както стана ясно след години) всякакви силови варианти за справяне със ситуацията, близките улици са били пълни с вътрешни войски, а в Първа танкова бригада е била въведена пълна бойна готовност.

На кадрите до Младенов е и днешният бизнесмен Румен Ралчев – тогава шеф на охраната му, който и до днес твърди, че тези думи не са били казвани.

В предаването Михайлов показва и кадри от студентски протести срещу „Лукановата зима“, с участието на студенти от НАТФИЗ, които удивително приличат на днешните протестни пърформънси.

„И сега, и тогава младите хора искаха истината и да бъдат управлявани от достойни и почтени хора“, заключава водещият.

Гледайте поредицата на Евгений Михайлов „Минало (не)свършено“ по Би Ай Ти. За да не затваряме тази страница от историята си непрочетена.

Вижте също

MINALO_1 картинка

„Минало (не) свършено“ на една година – зона, свободна от комунизъм: За лъжата БСП – преди и сега

Миналото е нескончаемо, несвършено, 45 години май не можаха да стигнах, че трябваше и още …