вторник , 18 декември 2018
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / „Минало (не)свършено“ за член Първи и танковете

„Минало (не)свършено“ за член Първи и танковете

„Не мога да не се вълнувам, когато се връщам в онова време. Всички кадри са минали през главата и сърцето ми“, каза развълнуван в началото на днешното предаване „Минало (не)свършено“ неговият водещ – режисьорът Евгений Михайлов.

Той благодари за отзивите и забележките след дебютния епизод на предаването миналата седмица, в което припомня близкото минало с кадри от личния си архив.

Темата на днешното предаване е 14 декември 1989 г. Историческа дата, събрала десетки хиляди около сградата на Народното събрание. Нощ, в която, разгневен и нетърпелив, народът чака да чуе, че е отменен вездесъщият член Първи и в която държавният глава Петър Младенов произнася прословутата фраза „Най-добре танковете да дойдат“.

На кадрите се виждат и президентът Жельо Желев, който казва по мегафон: „Чакаме, за да видим отмяната на целия Първи член от сега действащата конституция. Лека нощ“. Вижда се и младата Нешка Робева, която зове: „Нека бъдем етични, за да заслужим наистина тази демокрация, нека не тръгваме към окървавяване“, докато хората скандират „Избори“ и „Оставка“.

Михайлов е заснел и речта на Петър Младенов, който изнервен и изплашен призовава към спокойствие и отговорност, докато в парламента са се обсъждали (както стана ясно след години) всякакви силови варианти за справяне със ситуацията, близките улици са били пълни с вътрешни войски, а в Първа танкова бригада е била въведена пълна бойна готовност.

На кадрите до Младенов е и днешният бизнесмен Румен Ралчев – тогава шеф на охраната му, който и до днес твърди, че тези думи не са били казвани.

В предаването Михайлов показва и кадри от студентски протести срещу „Лукановата зима“, с участието на студенти от НАТФИЗ, които удивително приличат на днешните протестни пърформънси.

„И сега, и тогава младите хора искаха истината и да бъдат управлявани от достойни и почтени хора“, заключава водещият.

Гледайте поредицата на Евгений Михайлов „Минало (не)свършено“ по Би Ай Ти. За да не затваряме тази страница от историята си непрочетена.

Вижте също

„Минало (не) свършено“ на една година – зона, свободна от комунизъм: За лъжата БСП – преди и сега

Миналото е нескончаемо, несвършено, 45 години май не можаха да стигнах, че трябваше и още …