понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / Минало (не)свършено: За честта на името или изповедта на един баща

Минало (не)свършено: За честта на името или изповедта на един баща

26 години по-късно режисьорът Евгений Михайлов се среща с порасналия Риза и баща му Мехмет, който е излежал 4 години и 6 месаца в затвора. 

На 5 март 1990 г. събралите се пред сградата на Народното събрание чакат да чуят новината, че ще могат да върнат турските си имена, сменени по време на Възродителния процес.

Сред сниманите е и малко момче от Бенковски, чийто баща е в затвора от четири години, защото не искал да сменя името си. То носи плакат „Освободете татко“ и казва, че баща му не е извършил никакво престъпление.

Това е малкият Росен, който сега се казва Риза и живее в Истанбул. Там го среща и Евгений Михайлов. До него седи баща му – Мехмед. С болка той си спомня за събитията от преди 26 години.

„Раната още стои, защото имената все още не са върнати. Сега, ако отидеш и имаш нужда от административни услуги в България, първо ти искат българското име“, казва с мъка мъжът, излежал присъдата си в Старозагорския затвор.

„В затвора подписах документ да сътруднича на КГБ. Преди да подпиша, началникът на затвора ме викаше всеки ден. Казах, че подписвам на 3-ма затворници, от които и Ахмед Доган“, разказа той.

Мехмед е убеден, че тогава е правен опит да бъде вербуван от КГБ. А когато отказал да сътрудничи, поръчали убийството му.

„Не само зад Ахмед Доган, но и зад другите стои КГБ, аз на това вярвам“, казва той.

Убеден и днес остава, че Бог е създал народностите – българи или турци, но „ние това нямаме право да променяме“.

Казва и, че „ако един мюсюлманин отрича Христос, той излиза от Корана“ и допълва, че тези, които проиграват доверието на българските мюсюлмани ще бъдат наказани.

Твърденията на Мехмед за случилото се с него в затвора и участието на КГБ, коментира в студиото на „Минало (не)свършено“ Стойко Стоянов, главен редактор на faktor.bg. Той помага в откриването на Риза и неговия баща.

„Единият вариант е да бърка. Другото е, че тези хора са подлагани на гавра в затвора. Допускам, че става въпрос за това – вероятно му е направена постановка в затвора с червената папка с надпис „КГБ“, каза той.

На свой ред водещият Евгений Михайлов подчерта, че е важно да се разбие митът, че нещо извън нашите умове и толерантност пази етническия мир.

„Вече много години ръководителите на една партия спекулират с това, че те държат ключа за етническия мир. Но докато има такива хора като Мехмед, докато има такива пораснали деца, които пазят трагичния спомен, докато има стотиците хиляди българи и тук, и по света, които се съпротивляваха на безумията на комунистическия режим, вярвам, че ще опазим този мир, ще опазим себе си като хора и затова ви благодаря в този ден, на този празник“, обърна се към зрителите водещият.

Вижте във видеото една история за честта на името и разтърсващата изповед на един баща, излежал 4 години и 6 месеца в затвора, за да запази името и честта си:

Вижте също

„Минало (не) свършено“ на една година – зона, свободна от комунизъм: За лъжата БСП – преди и сега

Миналото е нескончаемо, несвършено, 45 години май не можаха да стигнах, че трябваше и още …

Един коментар

  1. Христо Станкулов

    Браво на тримата!