събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / Минало (не)свършено: За честта и достойнството

Минало (не)свършено: За честта и достойнството

Да запазиш честта и достойнството си, да останеш верен на името си, да не се озлобиш, защото болката е твърде силна.

Това са отстоявали героите на последното издание на предаването „Минало (не)свършено“ на режисьора Евгений Михайлов.

Той се срещна с баща и син, едни от организаторите на майските протести от 1989 г., лежали години наред в комунистическите затвори.

Изповедите на Рамадан и Ибрахим Рунтови носят силата, вярата и волята да запазиш истинското си име.

„Нашите имена са от Корана опяти и в кръвта сляти. Когато кръвта изтече, тогава името се загубва“, казва днес Рамадан Рунтов, който живее в Турция, изгонен от България на 21 май 1989 г. Там носи името Куруджу. С тези думи е защитил родното си име и пред полицейските началници в Стара Загора, където излежава 6-годишна присъда, защото се е противопоставил на решението на БКП за смяна на имената на българските мюсюлмани.

„Бай Рамадан е запазил честта си, не таи злоба, а казва, че му е мъчно, че толкова години сме били заедно, приятели, а са ни разделили“, отбеляза Евгений Михайлов.

Тази седмица гости в студиото на „Минало (не)свършено“ бяха писателят Ванцети Василев и журналистът Георги Даскалов.

„Възродителният процес навреди много на българската нация. Много турци доброволно си сменяха имената, защото така по-лесно се интергрираха, но когато се прави насила, то капсулира турците, защото се чувстват застрашени. Благодарение на насилието през 80-те години, има компактна маса избиратели, с която хора като Ахмед Доган и ДС си правят каквото си искат. Тази компактна маса, която се държи отделена от нацията със страх, произвежда политически чудовища като ДПС“, коментира Георги Даскалов.

„Не трябва да забравяме, че България е родина на тези хора, както и на нас“, допълни журналистът.

Във втората част на предаването, водещият Евгений Михайлов показа разказа на Ибрахим, сина на Рамадан, заснет на брега на Дунава, а зад него се вижда остров Белене.

„Днес, на острова, на възпоменателния митинг (преди седмица на остров Персин, край Белене, се състоя поклонение за жертвите на тоталитарните режими през XX век – бел.ред.), видях президента на Република България с такава великолепна реч, но аз чаках 25-26 години лидерът на ДПС Ахмед Доган да каже нещо подобно на това, което направи г-н Плевнелиев. За съжаление, не видях. Жалкото е, че бяхме 25 години водени за носа“, каза с тъга Ибрахим.

Той разказа още, че два пъти се е срещал с Доган и двата пъти са се скарали.

„Не виждам смисъл да го видя. Няма какво да науча от Доган, той има какво да научи от мен, защото той иска да се изкара един от организаторите на майските събития, но аз съм жив герой, аз съм един от основателите. И сега го каня да дойде във вашата телевизия, да седнем и да ми каже едно име, на кого е предал за тези събития. Аз ще изкарам 1000 човека, които да потвърдят нашата дейност с Илия Минев, Петър Бояджиев, отец Амбарев, Тодор Гаглов, д-р Тренчев и много други“, категоричен е Ибрахим.

„Двамата казаха, че са разбрали злокобната роля на Доган. Но действието им, че се опитват да изолират и да махнат Доган, ми донася приятно чувство, защото може ли една личност да разиграва българските политици. Браво на тези хора“, коментира писателят Ванцети Василев.

Гледайте цялото предаване – разговора в студиото и множество кадри от личния архив на Евгений Михайлов, във видеата!

Вижте също

„Минало (не) свършено“ на една година – зона, свободна от комунизъм: За лъжата БСП – преди и сега

Миналото е нескончаемо, несвършено, 45 години май не можаха да стигнах, че трябваше и още …

Един коментар

  1. фокс-портиер

    всички оплаквачки са ялови квачки и са завършили ВИТИЗ или журналистика