събота , 22 октомври 2016 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / „Минало (не)свършено“ за безпаметността и за престъпленията на комунизма
MINALO_PART_2 картинка

„Минало (не)свършено“ за безпаметността и за престъпленията на комунизма

С архивни кадри предаването „Минало (не)свършено“ ни връща в началото на прехода, в опит да обясни защо толкова дълго прехождаме през това време.

Тазседмичното издание започна като продължение на една от водещите теми на седмицата, а именно стачката на миньорите от Бобов дол. Кадрите от първите минути ни връщат към миньорската стачка от края на декември 1989 г. Тогава миньорите, които застават пред камерата на Евгений Михайлов, от мина „Георги Димитров“ в Перник не подкрепят протеста на колегите си, но година по-късно излизат по улиците.

„В това предаване ще си говорим дали нещо се е променило от тази работа с кирки и лопати в мините, от условията на труд, ще си говорим за пропагандната машина и наглостта на хората, които преди 2 години, използваха гласовете на миньорите в Бобов дол и плащаха за гласовете им на евроизборите, а днес се явяват за техни защитници – хората от БСП. Ще си говорим за пропагандната война на Русия и резолюцията на Съвета на Европа, какво се случва в България и защо по същото време у нас, един от кандидатите за президент казва, че за да си русофил, трябва да си българофил“.

С тези думи водещият Евгений Михайлов представи темата на предаването.

„Когато гледам кадрите с миньорите, се замислям за името на предаването ти, подходящо озаглавено „Минало (не)свършено“ и ми се ще да прибавя към това – минало несвършващо, настояще, което е нескончаемо и бъдеще, което е неясно. Това е дежавю. Тези миньори от Бобов дол вероятно са синове на миньорите от твоето видео, които по същия начин в мините, със същите допотопни средства добиват въглища по същия египетски начин с египетски труд, както е било от край време. Цинизмът на комунистите, които в Народното събрание се правят на загрижени за миньорите, за работническата класа и за социалното равенство, е изумителен. Те са всъщност хората, които осъществиха този престъпен преход от комунизъм към посткомунизъм, който е някакъв комунистически капитализъм. Най-видните им представители станаха милионери, може би и милиардери. Това се представя по лицемерен начин, с пропагандна, предизборна цел“.

С тези думи пък направи паралел преди и сега гостът в студиото д-р Любомир Канов, психиатър с над 30-годишна практика в САЩ, който е лежал в комунистически затвор у нас. По думите му, за съжаление, цари колективна безпаметност.

„Митът за благоденствието тогава, развенчан и от Петър Младенов, постоянно се повтаря и много хора, лишени от документално напомняне за това какво наистина е било, остават с неясен полуспомен за тогава, когато са били млади“, подчерта Любомир Канов. Според него подобни престъпни манипулации се дължат на възпитаваната безпаметност.

„В България се култивира колективно безпаметство, включително и до там, че за давността на престъпленията на комунизма се произнася Конституционният съд, по искане на прокурора Цацаров, за да усилят още повече безпаметността за престъпленията им“, посочи още Канов.

В първата част на предаването водещият Евгений Михайлов разказа, че д-р Любомир Канов познава един от героите на „Минало (не)свършено“ – бай Рамадан, мъжът попаднал в затвор, защото е защитил името и достойнството си. Бяха показани и неизлъчвани досега кадри с бай Рамадан.

Във втората част на предаването „Минало (не)свършено“ д-р Любомир Канов сподели, че не може да не се вълнува, когато гледа тези „патриоти“ и ги сравнява с бай Рамадан, който е по-българин от всички. „Когато осъзнаеш, че всички те и подобните на тях все още са сред нас, те побиват тръпки. Тези хора наистина излъчват омраза и не разбират изобщо любовта към човека и към ближния. Това са типичните дефектни продукти на тоталитарния свят“, коментира Канов.

Според Евгений Михайлов те са съзнателно и специално произведени продукти, за да насаждат демагогия, безпаметност и подмяна на историята. „Те си играят на скачени съдове с другия продукт на ДС и Кремъл – ДПС на Ахмед Доган. Всички те не обслужват българския интерес, а чуждия“, смята водещият.

В кадрите, излъчени в предаването, Рамадан Рунтов-Куруджу твърди, че в ДПС са руски агенти и сред тях няма чист човек. След като изгледа записа, Канов каза, че е бил приятел с Петър Стефанов в затвора. „Дори в затвора имаше доносници. Той беше високоинтелигентен човек, който ме научи как перфектно да мажа гипсовата смес върху гардеробите в затворническия цех. Той беше културен, спокоен мъж. Как е издържал на всичко това – смъртна присъда, 20 години присъда. И след като излезе от затвора, опитвайки да съчини живота си отново, го намират починал на петдесет и няколко години на улицата. От какво? Може би архивите ще проговорят някой ден“, каза Канов. Той обясни, че и сега България не може да се отърве от своята зависимост от съветския петрол и газ и цените, които те налагат. Евгений Михайлов коментира с госта си носталгията към онова време, която се налага.

„Сегашният мъж на Ирина Бокова е на много висок пост в световни банки. Той е агент от ДС с псевдоним. Той е човек, който навремето е осигурил т.нар. масова приватизация. Това са хора, които на всякакви нива се опитват да наложат онова, което този кратък разказ за Петър Стефанов ни съобщава. Техните методи са криминални, насилнически. В момента подмоли с т.нар. хибридна война. Това е една организирана доста престъпна шайка с човек начело, който произхожда от средите на ленинградските дребни бандитчета, по съвместителство и кагебист, който така знае да действа и така са действали винаги“, заяви д-р Любомир Канов.

Според Михайлов е обидно българският Конституционен съд да защити престъпленията на комунизма и само един съдия да гласува за това, че трябва да се осъждат престъпленията на комунистическия режим. От своя страна Канов смята, че този процес може да се случи само чрез чистка на цялата съдебна система. Според него Конституционният съд е подигравка с думата съд въобще, а Върховен административен съд и особено Висш съдебен съвет, е пълен с възпитаници на школата в „Симеоново“. Това по думите му е стратегия за потъпкване на паметта и елиминация по съдебен път на всякаква възможност да се потърси сметка и възмездие и да има памет.

„Това е системно усилие и пак е дирижирано от тези мрачни сили, които навремето почти унищожиха България“, категоричен е д-р Канов.

Конституционният съд на България през 2016 г. не смята за необходимо да осъди престъпленията на комунистическия режим, но вероятно не трябва да се изненадваме, след като един от членовете на КС и бивш негов председател е защитил дисертация с тема за правотата на Народния съд през 1945 г., когато са избити хиляди, подчерта водещият. А съдия Филип Димитров е единственият, който гласува обратно на мнението на колегите си. Водещият припомни и кой всъщност е Филип Димитров и какво се случи по време на управлението му.

„През 1992 г. СДС и Филип Димитров застанаха твърдо зад кандидат-президента Жельо Желев срещу Велко Вълканов и Румен Воденичаров. А само година по-късно Желев започна да работи за свалянето на това правителство“, каза водещият и анонсира видеоматериал с изказване на Филип Димитров, в което явно заявява подкрепата си за Жельо Желев.

„Това е живата история на нашия народ и макар и с много трудности все пак се върви, макар и бавно към по-добро. Аз вярвам, че миналото все пак ще свърши и най-накрая ще започне бъдещето“, добави д-р Любомир Канов.

Вижте също

MINALO картинка

Минало (не)свършено: Спомен за 13 и 14 декември ’89 г.

Миналото, което не свършва, предизвиква много спорове – трябва ли да се връщаме към него …

Един коментар

  1. Николай

    Нека всички млади хора да знаят, че няма по-голямо зло от комунизма. От джихадисти можеш да избягаш, но от мръсната червена сган е много трудно да се отървеш, а още по-трудно за хора, които не четат, не мислят и се оставят да бъдат манипулирани от 99% от медиите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *