понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / „Минало (не)свършено“: Свалена ли е наистина петолъчката, кой подпали бившия партиен дом и чий кандидат е Ирина Бокова

„Минало (не)свършено“: Свалена ли е наистина петолъчката, кой подпали бившия партиен дом и чий кандидат е Ирина Бокова

На 1 октомври „Минало (не)свършено“ ни припомня кадри, заснети точно преди 26 години от свалянето на петолъчката от сградата на бившия партиен дом. „Странно е съвпадението, защото тази петолъчка, която ни съпътства толкова години, около която се водят толкова спорове, бе махната на 4 октомври 1990 година, вероятно по някакъв начин ще даде отражение на това, което предстои през следващата седмица“, обобщи водещият Евгений Михайлов.

„На 3 октомври в ООН ще бъде изслушана Кристалина Георгиева, която е новият кандидат на България и единственият кандидат на България за поста генерален секретар на ООН. На 5 октомври ще бъде гласуването, в което за първи път ще гласуват с червени бюлетини и ясно ще покажат какви са шансовете на всички кандидати“, подчерта Михайлов и добави, че датата 4 октомври е символична.
С гостите си Стойко Стоянов – главен редактор на сайта „Фактор“ и политическия коментатор Пламен Николов, Евгений Михайлов обсъди темата за избора на генерален секретар на ООН и въпроса чий кандидат е Ирина Бокова.

Преди началото на разговора обаче водещият показа свои кадри от 1990 г. от събитие, в което сподели, че е бил замесен, но поел отговорността. Днес също получава нападки за провала на кандидатурата на Ирина Бокова.

„Аз днес отново заставам с лицето си и казвам – да, аз не искам моята страна, нашата България да бъде представлявана от върхушката на онзи комунистически режим, който със закон през 2000 г. беше обявен за престъпен“, заяви Михайлов. Видеокамерата е заснела и Пламен Николов.
„Още тогава имах съмнения, но бях много силно индоктриниран и тези съмнения не намираха място в душата ми. В нея намираше място единствено омразата ми към теб. Петър Младенов така или иначе не ме покани за разговор. Оставах верен войник на партията“, спомни си Николов случая с танковата касета и заповедта за повишена бойна готовност на танковата бригада на 14 декември 1989 г.

„Аз на няколко пъти предизвиках прегласувания срещу премахването на петолъчката. Стефан Данаилов ми каза – недей толкова да се бунтуваш, сега ще трябва да се снишим. Ще дойде време пак да я издигнем“, припомни си Пламен Николов.

Стойко Стоянов каза, че по-страшно е този символ петолъчката, който е останал дамгосан в сърцата и душите в хората, а не тази, която е била свалена. „Те изобщо не ги махнаха тези петолъчки. Сложиха си натовски фуражки на главите, а отдолу останаха със съветските ушанки. Сложиха си костюми на Версаче, а отдолу си останаха с червените мундири. За 26 години нямаме никаква промяна. Чакат щастливия миг, в който ще разтворят ризите си и ще покажат татуираната петолъчка на гърдите си“, заяви Стойко Стоянов.

„Убийците на Васил Левски, на Георги Марков и на Людмила Живкова са сред нас. Убийците на хората, които са милеели за българщината, са сред нас“, анализира Николов в коментар за цитат на Васил Левски „Който ни освободи, той ще ни пороби“ и снимка на Апостола, които е залепил на входа на блока си.

Евгений Михайлов обсъди с гостите си и темата за избора на нов генерален секретар на ООН и поведението на Ирина Бокова, която отказва да се оттегли от надпреварата. Въпросите са много – кой ще поддържа кампанията й, кой ще я финансира и тя кого представлява.

„Аз не се надявам и не очаквам родолюбието и патриотизма да заговорят у Бокова. Ще продължи да играе като Троянски кон, напук и на инат. Тя трябваше още след 3 тур да се откаже. Най-важното е, че тя вече не е българска кандидатура. Тя разчиташе твърде много и на КГБ, на Путин, на Кремъл и на ДС, но те отказват да я припознаят“, анализира Стоянов.
Михайлов и гостите му припомниха и рекета към правителството в началото на годината номинацията на Бокова да бъде издигната официално.

Във втората част на предаването разговорът продължава с припомняне на лятото на 1990 година, когато е инсцениран от ДС и висшето ръководство на БКП пожарът в бившия партиен дом.
„Направи ми впечатление, че у ген. Любен Гоцев не изпитва никакво притеснение и е абсолютно спокоен. Бях цялата нощ на площада и станах очевидец на това как се прави инсценировка“, заяви Пламен Николов. Той си припомни, че пламъците са излизали от различни етажи, а температурата е била изключително висока.

„Някой държи ключовете за миналото и за настоящето на много хора“, анализира Михайлов по повод твърденията, че тогава архивите са изгорели.

„Големият проблем е нереформираната българска левица и БСП. Оказва се, че след 26 години водещи хора с водещи позиции в тази партия не са осъзнали всичко, което се случва. Тази левица си живее с мита за Тодор Живков, за КГБ и ДС. Която се прекланя пред всичко това и не вижда нищо лошо в това щаба на Бокова да гъмжи от агенти на ДС. Това е страшното и дебатът трябва да започне в тази посока. Тази левица е един воденичен камък и страшна спънка за България“, категоричен е Стойко Стоянов. Той каза, че му е липсвала позицията на десните партии по повод кандидатурата на Бокова от самото начало и подчерта, че не са притиснали правителството.

Видео с песента „Високи тъжни планини“ даде повод за следващите коментари на гостите. Млади хора, които искат да заминат в чужбина – преди по една причина, а днес – по друга. „Напуснаха не само тези, които не виждаха надежда, но и тези, които живяха доста комфортно като комунистическа номенклатура. Бокова е един от примерите и се хвали, че малкият й син е роден в Ню Йорк“, коментира Стоянов.

Все още по сградата на българската държавност стоят следите от герба на СССР, подчерта Михайлов. Той посочи, че когато се говори за това време целта не е да се ровим в миналото от носталгия, а с разбирането, че то оказва много голямо влияние върху събитията днес.

Вижте също

„Минало (не) свършено“ на една година – зона, свободна от комунизъм: За лъжата БСП – преди и сега

Миналото е нескончаемо, несвършено, 45 години май не можаха да стигнах, че трябваше и още …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Перфектна сесия на Туторат направихте с г-дата Николов&Стоянов, г-н Михайлов !
    …и понеже Вече Е 06 октомври (т.е. И Директните ПоследниДоказателства СА налице ) – просто Да започваме Двустъпковата !
    Ние. Всички. Заедно.