неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / „Минало (не)свършено“: Спомени за Петър Младенов и танковата касета

„Минало (не)свършено“: Спомени за Петър Младенов и танковата касета

Днешното издание на „Минало (не)свършено“ започва с кадри на водещия Евгений Михайлов от 14 декември 1989 г. Най-важната реплика от тях е „Най-добре е танковете да дойдат“. Гост в студиото е журналистът Пенчо Ковачев, който коментира репликите, довели до оставката на тогавашния президент Петър Младенов, който бе и генерален секретар на БКП. Поводът за връщането към това събитие е книгата „Петър Младенов – цялата истина“, която представлява изследване на живота на Младенов. В последните 50 страници от книгата се прокарва тезата, че записът е фалшификат, че е извършена манипулация, а с Младенов е извършена огромна несправедливост.

„Книгата не излезе заради танковата реплика, а защото тази година се навършват 80 години от рождението на Петър Младенов. Може би сте видели политически биографии на Чърчил, Тачер и кой ли не. Петър Младенов има право на една политическа биография, защото все пак е първият български президент и човекът, който до най-голяма степен осигури безкръвния преврат след 1989 г. Но пък да се пише книга за Петър Младенов и да не се спомене за танковата касета, нямаше да е справедливо“, обясни авторът.

Той допълни, че никъде в прав текст не твърди, че записът е фалшификат, а се позовава на разказите на хора, които са били с Младенов във въпросния ден. Пенчо Ковачев обясни и че анализите са били правени на копие от оригиналната касетата, а самата тя никога не е била изследвана.

Водещият Евгений Михайлов заяви от своя страна, че оригиналната касета е била изследвана през 1990 г. Тя е била изискана от следствието и занесена в студиото на телевизията, в която е била събрана експертната комисия. Михайлов показа и кадри от личния архив на Мирослав Русинов. Водещият разказа спомените си от участието в комисията и как точно оригиналната касета е била изследвана.

„Твърди се, че анализът не е направен върху оригинала, а върху копието“, посочи Ковачев. Водещият обърна внимание, че на кадрите се виждат и Георги Аврамов и Виза Недялкова и добави, че все още е на мнението, което е защитавал и през 2008 г., и през 1990 г.

В „Минало (не)свършено“ пуснати и кадри от пресконференцията на Евгений Михайлов в началото на януари 1992 г. по време на предизборната кампания за президентските избори. На записът говори и ръководителят на тогавашното следствие ген. Кацамунски, и заместникът на следствието Богацевски, които са ръководили следствието и разпитите. „До ден днешен никой не е направил нова експертиза“, каза Михайлов. Гостът му призова за нова експертиза, която да бъде направена сега с помощта на новите технологии. Михайлов излъчи и кадри, на които заявява позицията си и в които посочва, че не желае да се бърка в работата на следствието и дава честната си дума, че записът е истински.

След като изгледа записът, Пенчо Ковачев каза, че оттегля предложението си честната дума на Евгений Михайлов да бъде гарант за автентичност като добави, че един добър специалист може да каже дали касетата е оригинал или копие. Той запита и защо не е дал на Нешка Робева касетата и камерата, за да бъдат занесени в Япония за изследвани в завода производител. „Аз например вярвам на Нешка Робева и на тези достойни хора, които се изказаха по темата в книгата“, добави журналистът.

„Румен Ралчев и до ден днешен твърди, че това е фалшификация. Нешка Робева лъже, че ще носи касетата в Япония. Нешка Робева тогава беше много кротка и сме си говорили във фоайето на Народното събрание, за да й обяснявам какво се е случило секунда по секунда. След години тя започна да говори за това, че искала да носи касетата“, каза водещият.

„Аз се страхувах да не бъде изтрит записът, защото специалисти по видеотехника ми казват, че може да бъде изтрит записът с магнитно лъчение. Така беше занесен и в телевизията. Тогава спецслужбите бяха иззели от всички присъстващи записите и се опитваха дълго време да стигнат до тази касета“, каза още водещият. Гостът му отново го призова да бъде даден записът за съвременно изследване.

Втората част на предаването „Минало (не)свършено“ продължава с кадри от пресконференцията на комисията и изказването на Евгений Михайлов. Водещият посочи, че читателите надали ще си спомнят и за книгата на ген. Атанас Семерджиев. Той разказа и че е показал записът на две свои познати, които са го видели минути след заснемането, но никога не са били повикани на разпит.

Пенчо Ковачев обясни и каква е разликата между първото и второто издание на книгата на ген. Семерджиев. По думите му, в първото издание, когато още са живи Петър Младенов и Добри Джуров липсва историята, че Джуров му е наредил да изкара танковата бригада от военното поделение. Във второто издание, когато тях ги няма и не могат да се защитят, Семерджиев пише това. „Тази книга не можеше да бъде написана, когато те бяха живи. Защото е направена за 80-годишнината на Петър Младенов“, заяви авторът на книгата. Той коментира и филмите на режисьора Евгений Михайлов.

Двамата изгледаха и запис с изказване на Виза Недялкова, в което тя твърди, че гледането на един и същи запис 5 дни на голям екран не може да се нарече експертиза. Людмила Махалнишка отговаря на Недялкова по отношение на звука, а разговорът продължава след още една реплика на Виза Недялкова.

Според журналиста Пенчо Ковачев, водещият е изрекъл куп неща, които са омръзнали за слушане, но не е искал да се говори за истините, описани в книгата му. Той отново призова за нова експертиза, а водещият обеща да предостави касетата. Михайлов и гостът му изслушаха още един запис от архива на режисьорът. „Уважаеми зрители, това беше Евгений Михайлов, който ще остане в историята на България като автор на една от най-големите манипулации и благодарение на това преходът започна с лъжа и може би заради това изживяваме толкова трудности по времето на този преход“, завърши Пенчо Ковачев.

Михайлов му благодари за гостуването като се обърна към него с името агент „Максим“.

Вижте също

„Минало (не) свършено“ на една година – зона, свободна от комунизъм: За лъжата БСП – преди и сега

Миналото е нескончаемо, несвършено, 45 години май не можаха да стигнах, че трябваше и още …

14 коментара

 1. Дървосекачът

  …и изобщо, г-н Михайлов/БиАй – ама много сте ИзлишноДеликатни към тая Целево-поддържана от ‘наште’ задунайскогубернистическа Воня у Нас !
  Свободните имат Изказ : – с Терористи НЕ се преговаря !, което в Наш Прочит означава
  –> Двустъпковата !, ОТ и ЗА Нас-Всички.
  …а И разбира се – Нов Нюрнбергски у Нас !

 2. Дървосекачът

  Вижте, БиАй…
  – Всички Знаем че Ни предстоят Сериозни въпросителности Ако-и-Когато Радев стъпи в Дондуков2…
  НО ! – това НЕ означава да вземете да Се предавате на Печално ‘известните’ интернет Свинства на ‘наште’.
  (Модератор е Задължителен ЗА Чистотата на коментарите. … Успех !)

 3. Стефанов

  Комунистически гниди.

 4. прости та дрънкат

  Ох, прости дребни душици, комунизма ви е виновен, че сте нереализирани капути, които работят за 200 лева на месец, тъжна картинка!