петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / Минало (не)свършено: Протестът на студентите и истината за „танковата касета“

Минало (не)свършено: Протестът на студентите и истината за „танковата касета“

Кога студентите протестират?

Преди 26 години, през 1990 г. студентите започват своя протест срещу лъжата, срещу манипулациите и срещу БКП. Силната им енергия, стаявана години, се отприщва и води шествия по улиците на столицата и окупацията на Софийския университет.

Предаването „Минало (не)свършено“ продължава темата от миналата седмица за студенсткия протест и движение.

Режисьорът Евгений Михайлов разговаря в студиото с Атанас Кирчев, тогавашен лидер на стачката. Михайлов се срещна и с Татяна Ваксберг и Милен Цветков в двора на СУ.

Вижте много кадри от личния архив на Евгений Михайлов, заснели недоволството на студентите.

Чуйте коментара на тогавашните студенти за събитията, последвали протеста им, и за всичко, случило се чак до днес.

В предаването за първи път бе показана истината за „танковата касета“ със записа на думите на Петър Младенов: „Най-добре е танковете да дойдат“. В мемоарната си книга „Пожарът 90“ на ген. Атанас Семерджиев, откъси от която бяха цитирани в предането, генералът признава, че записът е бил автентичен, но шефове от МВР и екипът на П.Младенов са гарантирали, че щели да докажат фалшификация. Генерал Семерджиев признава, че вечерта на 14 декември 1989 г. е получил на два пъти заповед от министъра на отбраната генерал Добри Джуров танковата бригада в Горна Баня да бъде приведена в повишена бойна готовност. Семерджиев на два пъти не е изпълнил заповедта.

В предаването бяха показани и уникални кадри на опетатора Мирослав Русинов от деня на заседанието на експертната комисия по танковата касета.

Евгений Михайлов каза, че в следващото предаване ще бъдат обявени още неизвестни досега факти за дейността на специалните служби и екипа на Петър Младенов.

Вижте също

„Минало (не) свършено“ на една година – зона, свободна от комунизъм: За лъжата БСП – преди и сега

Миналото е нескончаемо, несвършено, 45 години май не можаха да стигнах, че трябваше и още …