сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / „Минало (не)свършено“: Няма бъдеще без минало

„Минало (не)свършено“: Няма бъдеще без минало

С критичен поглед към миналото, който помага да разберем настоящето, гости в днешното издание на предаването „Минало (не)свършено“ бяха проф. Евелина Келбечева, чиито изследвания са посветени на комунистическото ни минало и престъпленията на комунистическия режим, и Кристина Узунова, студентка в първи курс в Американския университет в Благоевград.

„Много харесвам названието на предаването „Минало (не)свършено“. Но последното изследване на историческата памет в България, което направихме заедно с проф. Евгения Иванова, озаглавихме „Минало несвършващо“. Това е един вид усещането и оценката за състоянието на знанието по отношение на комунистическия режим в България и неговите метастази. За мен, за жалост, думата е „несвършващо“. Много се надявам, че в един момент ще ме поканите в друго предаване, където ще бъде минало „свършено“. С тези думи започна разговора проф. Келбечева.

„За мен тези кадри (на протести от началото на прехода – бел.ред.) са много интересни, защото преобладаващата част са млади хора, студенти точно като мен. Разликата е, че те са много будни и активни, те осъзнават какво се случва тогава. За съжаление, не мога да кажа, че в момента е така и дали знаем наистина тогава какво се е случило“, каза на свой ред студентката Кристина Узунова.

„За мен шокиращо днес е, че в първа реч новият държавен глава си позволява да направи алюзия за биснес с миналото. И нека си помислим кой се страхува от миналото. Тези, които не искат миналото да се знае, поради което то е несвършващо, са и точно стожерите на бившия комунистически режим и тази заявка на ген. Радев е доста плашеща. Бизнес с миналото правят точно комунистите и посткомунистите, защото ги е страх от миналото. Те фалшифицираха веднъж историята на България през целия период на Третото българско царсто, втори път измислиха и манипулираха историята на собствената си партия, която не е българска партия, а клон на Коминтерна, платена от Москва и трето се опитаха да направят същото с добре изработена и изпробвана стратегия по време на 26-те години на т.нар. преход.

Т.е. точно те са хората, които обвиняват другите за правене на бизнес с миналото, защото ужасно ги е страх от знанието за това какво е била Комунистическата партия, какви са нейните зависимости от СССР и Коминтерна, какви огромни пари са плащани и за атентатите в България“, коментира проф. Келбечева.

Бизнесът с миналото не се прави от демократичните граждани на България, а се прави като стратегия, добре премерена и изпробвана от наследниците на комунистическата номенклатура, подчерта още тя.

„Ние нямаме бъдеще без минало. Трябва да знаем какво се е случило преди 25 години и трябва да се интересуваме. Въпросът е, че единственият начин днес да научим е чрез нашите професори и учители, които да ни насочат към посоката, в която сами да търсим и стигнем до истината, защото в нашите основни ресурси през годините в училището се сблъскваме само с минимална част, която ни дава информация за събития, случили се след Втората световна война, които са недостатъчни, за да разберем значението на този период от нашата история“, смята Кристина Узунова.

„Можете ли да си представите, 25 години след Освобождението от Османско владичество някой да каже, че какво ни интересува това минало, та то е толкова черно или тежко и дайте да гледаме напред и да забравим миналото. Цялата идентичност и душевност на българския народ е основана на неговото усещане и оценка за миналото.

Не можем да си представим българската национална идентичност без Ботев и Левски. Защо тогава можем да си представим съвременното ни усещане за това кои сме, ако не познаваме ужасяващата история на комунистическия режим, потъпкването на свободата и в крайна сметка това, че една партия, която 2 пъти предложи България да стане 16-та република на СССР. Тези, които ни управляват в момента са наследниците на тази партия. Те никога не се разграничиха от политиката на т.нар. столетница“, изтъкна проф. Евелина Келбечева.

„Непрекъснато говорим за митовете и фалшивикациите в историята, защото те доминират в момента. Министерството на просветата има тежката вина, че не промени начина, по който се преподава история. Вината е в липсата на политическа воля да се образова младото поколение по адекватен и модерен начин, който да покаже истината за последните години. И това е ясно определена политика. Да не се забравяме, че сме шампиони по брой и роля на агентите на ДС в парламента, в държавните институции и на водещи места в изпълнителната власт“, допълни проф. Келбечева.

„Мисля, че ние трябва да знаем какво се е случило и лошото е, че липсата на информация и нарочното лишаване на младите хора от достъп до тази информация ни осакатява“, каза пък Кристина Узунова.

Във втората част да пускам от пропагандните песни на партията, които звучаха по радиото, учеха се в училище

„Ситуацията в България е шизофренна. Живеем в паралелни светове по отношение на това кое е истината за последната ни история, за най-близкото ни минало. Но нямаме институт за изследване на комунистическото ни минало, а в този смисъл се стига и до пълното размиване, че болшевизмът, комунизмът, фашизмът и нацизмът са явления от един и същи порядък и са тоталитарни решими. Това се забрави. Днес 1% от студентите ми знаят, че е имало концентрационни лагери по времето на комунистическия режим в България, но всички знаят, че е имало отрязани глави на партизани преди това“, каза в началото на втората част на предаването проф. Евелина Келбечева.

един офицер произнася слово, в началото на своята кариера, който ако е продължил кариерата си в армията, сега е натовски генерал какво говори за това на кого трябва да се върнат имената

„Страшен е агресивният шовинизъм и нивото, на което е промит мозъка на този млад човек“, каза проф. Келбечева по повод архивни кадри на Евгений Михайлов, за печатали думите на млад офицер, който казва по време на митинг от януари 1990 г. защо не трябва да се върнат имената на българските мюсюлмани, и продължи – „Страшно е, че едно национално и международно престъпление, каквото бе опитът за асимилация на мюсюлманското малцинство в България, е подкрепено с виковете на хората около офицера. Това означава, че още не разбираме как фалиралият режим изигра картата на национализма“.

„Преди 2 дни излезе информация, разпространена от РИА новости, за това, че в България се готви Майдан и сваляне на току-що избрания президент. Това идва през руска информационна агенция, веднага се тиражира в България, веднага се организират български „патриотични“ граждански обединения, готови с оръжие да се противопоставят на някой, който посмее да не се съгласи с това, което ни се готви“, посочи водещият Евгений Михайлов.

Проф. Келбечева каза в отговор на коментара му, че нямаме достатъчно информация и средства, с които да се противопоставим на хибридната война.

Попитана дали може да различи хибридните новини от истинските, Кристина Узунова посочи, че „в днешно време чрез интернет имаме огромен ресурс от информация, но не можем да познаем доколко инфомацията е вярна“. Още по-лошото е, че дори не се опитваме да се усъмним, приемаме всичко за даденост, уменията ни за критично мислене тотално са изчезнали, допълни тя.

„В последните години загубихме голямото избухване на радостта от свободата и директното политическо действие на улицата. Това вече се притаи“, коментира проф. Келбечева.

Цялото ни общество щеше да бъде радикално различно, ако България се беше справила с миналото си по честен и дълбок начин. Всички посткомунистически държави се справиха с миналото си. Бъгария целенасочено и стратегически заради посткомунистическия си елит не направи това, добави още тя.

Ако искаме да сме подготвени младежи, които осъзнато ще ръководят бъдещето си, трябва да научим и разберем близкото си минало, защото там се крият много тайни и уроци, заключи студентката Кристина Узунова.

Целия разговор в студиото на „Минало (не) свършено“ можете да видите във видеата:

Вижте също

„Минало (не) свършено“ на една година – зона, свободна от комунизъм: За лъжата БСП – преди и сега

Миналото е нескончаемо, несвършено, 45 години май не можаха да стигнах, че трябваше и още …

Един коментар

  1. Много се радвам че има хора като г-н Михайлов,професорката и студентката. Без минало няма как да знаем какво ще е бъдещето така че миналото е от много ГОЛЯМО значение. И кадрите които ги показва г-н Михайлов са от огромно значение така ги показвам на много хора с промити мозъци. И продължаваите смело напред с Минало Несвършено колко истини научихме които не ги знаехме и благодарение на г-н Михайлов и предаването разбрахме много скрити истини. Много съжалявам за г-н президинта Плевнелиев че не се кандидатира за втори тур, от всички президенти до тук той е най-успешният президент и с най-голями постигнати успехи. За мен той остава отново президента на България. Не очаквам нищо добро от другия, и не очаквам да работят в интереса на обществото и народа, напротив ще работят за техни лични облаги и както не един път са го правили ограбване и обедняване на народа. Но народа гласува за тоя, моля без оплаквания! Сега яжте тоягата простаци като искате комунист ето ви тояга!