понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / „Минало (не)свършено“: Контрапротестите отпреди 25 години

„Минало (не)свършено“: Контрапротестите отпреди 25 години

Хора, докарани да протестират с автобуси, на които се раздават сандвичи и вода, патриотарско-националистически лозунги, заплахи, страх и насъскване.

Не, всичко това не се случва днес на някой от многото организирани контрапротести или на митингите на определени политически сили, а преди цели 25 години, когато след инструкции по първичните партийни организации срещу връщането на имената на българските мюсюлмани на площада срещу това решение излизат да протестират „българите“.

Тези изкуствено, злонамерено противопоставяне на „българи“ срещу „турци“ в обществото ни започва още тогава и на него са посветени последните предавания на „Минало (не)свършено“.

В днешното режисьорът Евгений Михайлов показва кадри от контрапротестите през януари 1990 г., както и от последвалия ги масов митинг на СДС, с участието на много български интелектуалци, който призовава за единение на нацията в отговор на тази агресия.

Гост в днешния епизод бе и политическият затворник и имигрант – дисидентът Петър Бояджиев, който се разплака в студиото при спомените, събудени от кадрите. Той е един от хората, активно участвали в движението за връщане на имената.

Бояджиев говори за нагнетяването на етническо напрежение като прийом на съветската и руската политика. Това е повече от страшно, това са колосални престъпления към цели общности и държава, каза той.

„Аз имах шанс много рано да осъзная в каква поредна манипулация е на път да бъде въведено обществото ни от една имперска сила (Русия), която в онзи момент бе облечена в одеждите на СССР, но вече беше на път да се трансформира в национализъм, православие и т.н. Зад всичко обаче стои имперската сянка“.

„Нашето бъдеще е да намерим сили и да излезем от лъжата и манипулацията. Трябва да сме реалисти, да се обърнем към онези времена, когато руснаците дадоха властта на Тодор Живков, но после не я взеха да я предадат на българите, а да продължат при други условия манипулацията“, заключи Бояджиев.

Какво последва след взетото решение да се върнат имената на българските мюсюлмани – гледайте кадрите на Евгений Михайлов. За да не забравяме:

Вижте също

„Минало (не) свършено“ на една година – зона, свободна от комунизъм: За лъжата БСП – преди и сега

Миналото е нескончаемо, несвършено, 45 години май не можаха да стигнах, че трябваше и още …

5 коментара

 1. Мария Дърмова

  На кого е неудобен коментарът ми? На кого са неудобни истините, за които Мирослав Дърмов пишеше? Коментарът ми беше с бележка от отговорните за сайта лица, че чака одобрение /одобрение???!!!/ – и това в продължение на повече от 24 часа. И линкът към статията на Дърмов е изтрит от съдържанието на коментара ми. Защо?

 2. Emine Mustafova

  Лицето на истински патриоти- заради хора като вас си заслужава да продължавам да живея в Родината си и да не се чувствам застрашена,както и моето потомство – Благодаря ви господин Михайлов! Сърдечни благодарности и на всички организатори и участници в митингите през 1989 и 1990 година! Господ да опрости хората заминали си от този свят,които с умиление ще помня винаги! Заслужава си!!!

 3. Да…Комунистите са виновни за всичко…Само дето не виждам промяна никъде!!!И до момента на всички избори от Турция пъплят стотици автобуси с „туристи“ .Виновни са за това ,да се сведе до минимум неграмотността сред населението ,да се получава медицинска помощ ,независимо от доходите,а не по „клинични“ пътеки….към ада .Що не се опитате да именувате детето си в САЩ Иван примерно?Щото няма да стане ,и не само там.

 4. Мария Дърмова

  Позволявам си да коментирам предаването на г-н Михайлов, защото високо ценя усилията му да се бори срещу лъжите на прехода, както сам той декларира. Следя предаването внимателно от самото му начало и непрекъснато си задавам въпросите: защо точно тази тема и защо точно сега? Преходът е резултат от толкова много манипулации във всички области. Защо г-н Михайлов не поде темата например за създаването и разрушаването на СДС? Или за смяната на собствеността, приватизацията и ролята на комунистическата номенклатура? Защо за смяната и връщането на имената? Защо сега точно за ролята на Доган в тези събития? Страхувам се, че в предаването не се казват нови неща по темата. Напомням, че за това е писано и манипулациите и конспирациите са разобличавани от години насам от Мирослав Дърмов, чийто статии публикуваха години наред някои български сайтове, сред които и Фактор.бг, чийто главен редактор Стойко Стоянов бе гост и коментатор в предишното предаване от поредицата на Е. Михайлов. Само за илюстрация – виж статията –––––––––––––––––– за това как Доган става лидер на Движението за права и свободи. Публикациите на Дърмов са достъпни с елементарно търсене в интернет и затова, да ме прощава Е. Михайлов за израза, но той не открива топлата вода. Питам се и дали предаването не се опитва на свой ред да манипулира мнението на зрителите в определена насока. Да, чест прави на екипа, че дава възможност на широката публика да види отново автентичните кадри от онези събития, в които мнозина от нас са преки участници или пък само свидетели. Но от друга страна, изборът на Петър Бояджиев за гост и неговите доста семпли коментари и опити за внушения в поредното предаване ме навеждат на мисълта, че се търси друг аспект. Какво общо намери Бояджиев между контрапротестите от 1990 година и войната в Сирия? Не подценявам антикомунистическата дейност на П. Бояджиев, но се питам как той съзря едни манипулации на комунистите, а не съзря други, особено онази, в която той самият беше участник като кандидат за министър-председател на същите тези комунисти? Разбирам вълнението, когато се връщаме към онези години, напоени с надежди и с екзалтация, но истината за прехода иска факти и обективни коментари без внушения със странична от декларираната цел.

 5. Непримирима класова борба.

  Това да Ви е познато? Какво Ви учудва?! Те си го пишат дори и в учебниците.
  И как няма да е непримирима? Кой друг обществен строй, може да превърне
  лумпена в аристикрат (според лумпенските му представи)? НИКОЙ!
  Той няма дарби, воля, морал, етика. Той ненавижда тези качества.
  С какво да успее в живота?
  Ще се бори, защото знае какво го чака…

  Който победи в тази борба, той ще остане.