понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / Минало (не)свършено: Докога все така ще я караме?

Минало (не)свършено: Докога все така ще я караме?

Водещият на „Минало (не)свършено“ Евгений Михайлов формулира темата на предаването тази седмица с въпроса: Докога все така ще я караме?

Той започна с песен и кадри от протестен митинг и думите, че все още не е открито момчето от покрива на Софийския университет, развяло знаме с надпис „СДС“ по време на студентския протест от лятото на 1991 г., което бе герой в предаването миналата седмица. Гости в студиото обаче бяха участници в именно този протест – певицата Весела Нейнски и историкът Боян Гюзелев, както и един от най-активните протестиращи от лятото на 2013 г. Теодор Михайлов.

Боян Гюзелев посочи, че акцията от покрива на университета е била в деня, в който се е подписвала новата Конституция.

На фона на кадрите, запечатали протеста на студентите, Гюзелев си спомни, че инициативата им е била напълно спонтанна, а самият той е казал на тогавашния ректор проф. Николай Генчев, че възнамеряват да се качат на покрива, „без да правят глупости“.

„Конституцията се оказа голям препъни камък. Тогава не сме били толкова разбиращи, но желаехме нещата да се случат бързо. Понеже цялата общественост не бе подготвена за този акт – бе голяма новина“, каза той и допълни, че тогава студентите са се чувствали свободни и способни да променят ситуацията.

„Доста смели сме били тогава, с ентусиазма на деца“, каза пък Весела Нейнски. Тя посочи още, че тогава са били готови на всичко. По-късно в предаването певицата си спомни как е започнала безсрочната си гладна стачка срещу Андрей Лунканов и подчерта, че е щяла да гладува, докато той не падне от власт.

Гостите в студиото видяха и кадри от шествието на 28 декември 1989 г, започнало от Сtудентски град, преминало през всички вузове и стигнало до площад „Александър Невски“.

Гюзелев посочи, че влиянието на шествието е било много силно, защото студентите са увличали множество граждани по пътя си.

„Ние бяхме поколението, което бе готово за промяната, в смисъл, че ние бяхме свободни, а не че можехме да предоставим решение как България да излезе от тази ситуация“, каза още той.

„При нас, студентската организация, се получи така – влизайки в СДС, бяхме потиснати като организация, изтикани в ъгъла и в крайна сметка се загубихме“, допълни Боян Гюзелев.

На свой ред, Теодор Михайлов направи паралел между протестите преди и сега.

„Аз мисля, че и сега могат да излязат толкова хора. Избирането на Пеевски за шеф на ДАНС го доказа“, категоричен бе той.

 

Вижте също

„Минало (не) свършено“ на една година – зона, свободна от комунизъм: За лъжата БСП – преди и сега

Миналото е нескончаемо, несвършено, 45 години май не можаха да стигнах, че трябваше и още …

3 коментара

  1. Любомир Гаврилов

    „Анна“ – тезата, че БИТТВ е „турска“ телевизия не почива на никакви факти. Това е „партенка“, която пуснаха още в самото начало, когато те тръгнаха. Аз лично съм проверявал, достоверността на това твърдение. Оказа се : целенасочено пуснат слух.

    И така, моля говорете с езика на фактите. Ако имате факти:посочете ги. Слухове – не.

  2. Искам да кажа че тая версия дето я прокарват вече е много изтъркана и за съжаление хората все още се притисняват и страхуват когато заговорят за турските гласове. Това са промивки на нашите мозъци и със страха на хората ги държат, като говорят че турците ще дойдат да гласуват и насаждат изкуствена омраза между нас и тях. Но, за да опознаеш бъдещето трябва да видиш какво е било миналото и то се повтаря пак, пак и пак. Хора! не им вярваите това са пак ония мръсни игрички на тия от уж “ патриотичния фронт“. Искат отново и отново да крадат и лъжат. Ами направете си една проста сметка българите извън граница са 2 мил. Много повече от турците и те нямат интерес да гласуват българите в чужбина, защото такива като каракачанов ще бъдат изметени, ето това е цяата истина. Тоя дори не заслужава името му да бъде написано с главна буква!

  3. КОГАТО ЗА ПЪРВИ ПЪТ ГЛЕДАХ ВАШАТА ТЕЛЕВИЗИЯ, ИЗПАДНАХ В ГОЛЯМО СЪМНЕНИЕ И РАЗМИСЪЛ: ЗНАМ ВИ КОИ СТЕ, ЗНАМ КЪДЕ СТЕ, НЕ ЗНАЕХ КАКВИ СА ВИ НАМЕРЕНИЯТА.НЕ СРЕД ДЪЛГО ГИ РАЗБРАХ.ВКЛЮЧИХТЕ СЕ В ТАКА НАРЕЧЕНАТА ХИБРИДНА ВОЙНА И ТО КОИ : СТАРИ И НОВИ МУЦУНИ,БИВШИ КОМСОМОЛЦИ, КОМУНИСТИ И … ИСТИ….ИНТЕРЕСНО Е И КОЙ ВИ ФИНАНСИРА ?!? ВПРОЧЕМ , НЕ Е ТРУДНО ДА СЕ ДОСЕТЯ..ТОГАВА ЗАЩО СИ МИСЛИТЕ,ЧЕ ТЕЗИ КОИТО ВИ ГЛЕДАТ ВИ ВЯРВАТ. ИСТИНАТА Е,ЧЕ ВИЕ СИ ПОЛУЧАВАТЕ ПАРИТЕ ,И ОТ ТОМ НАТАТЪК …КАКВО САБЯ ПОКАЖЕ…МНОГО ЕЛЕМЕНТАРНО. …..ЩО СЕ КАСАЕ ДО МОМЧЕТО СЪС ЗНАМЕТО, ПОНЕ ТАКАВА Е ЛЕГЕНДАТА,ЧЕ ТОВА Е ЕМИЛ КОШЛУКОВ…ТА, ТОВА ЗНАМЕ Е ПРИЧИНА ДА БЪДЕ „ПОКАНЕН“ ДА СИ ЗАВЪРШИ ОБРАЗОВАНИЕТО В АМЕРИКА И СЕГА СЛЕД 25 ГОДИНИ , НЕ ПРОПУСКА ДА НАПОМНИ ЗА СЕБЕ СИ…. И ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ДА КОМЕНТИРА ИЗКРИВЕНО ИСТИНИТЕ ОТ ОНОВА ВРЕМЕ.ВСЕ ОЩЕ ИМА ЖИВИ СВИДЕТЕЛИ…КОГАТО ВСИЧКИ ИЗМРЪТ, ТОГАВА ДА ГОВОРИ КАКВОТО ИСКА !!!!!!!!!