четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / Минало (не)свършено: БКП е имала решение за създаване на турска партия

Минало (не)свършено: БКП е имала решение за създаване на турска партия

Последните дни много се говори за езика за омразата, който трябва да предотвратим, но този език бе наложен преди много години от същата репресивна машина, от същата комунистическа власт, която тогава се опита да раздели България и българския народ – преименува една част от населението, след това върна имената и в същото време „насъска“ своите членове да протестират срещу връщането на имената.

С тези думи започна режисьорът Евгений Михайлов предаването си „Минало (не)свършено“, което вече се излъчва в ефира на Би Ай Ти в четвъртък от 18.30 ч.

„За този език ми се ще да напомня с един репортаж от Йордан Василев, главен редактор на в. „Демокрация“, заедно с депутати от ВНС, в Кърджали през 1991 г.. Те бяха посрещнати изключително враждебно само за това, че като членове на СДС бяха си позволили да застанат зад правата и свободите на българските мюсюлмани“, допълни Михайлов.

Вижте в следващото видео кадрите от личния архив на режисьора:

Гост в предаването бе Петко Симеонов, един от основателите на СДС.

Той заяви, че БКП е имала решение за създаване на турска партия.

„Дни след падането на Тодор Живков, при посещение на зам.-министър в Турция, не помня от кое министерство, там той казва, което е пусната като съобщение в Работническо дело – „Бъдете спокойни, всички въпроси, свързани с мюсюлманското малцинство в България, ще бъдат оправени и в най-скоро време очаквайте турска партия“, коментира Симеонов.

На въпроса защо от щаба на СДС са били против да се излъчи репликата на държавния глава Петър Младенов – „Най-добре танковете да дойдат“, Симеонов отговори, че е бил извикан от Петър Младенов, който му казал, че ако се пусне записът, то той ще извади досиетата на сътрудниците на ДС в Координационния съвет на СДС.

„Той каза: „Пускам ги и всички пропадате, изгаряте“. А аз единствено съм сигурен от Координационния съвет в Желю Желев, когото познавам от 1963 г., а не зная достатъчно за останалите и затова направих всичко възможно да не пуснете касетата. После се оказа, че при Младенов е имало само едно досие и то не на Петър Берон, и то не на член на СДС, а на един известен журналист“, подчерта Петко Симеонов.

Вижте целия целия разговор с Петко Симеонов и още кадри от лични архив на Евгений Михайлов във видеото:

Вижте също

„Минало (не) свършено“ на една година – зона, свободна от комунизъм: За лъжата БСП – преди и сега

Миналото е нескончаемо, несвършено, 45 години май не можаха да стигнах, че трябваше и още …

Един коментар

  1. силвия богданова

    благодаря ви господин михайлов .разплакахте ме.