понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мина Мирянова – един български художник, който преподава изкуство в Южна Корея

Мина Мирянова – един български художник, който преподава изкуство в Южна Корея

Мина Мирянова е български художник от Варна, практикуващ в Южна Корея. Нейни картини са част от изложби в Сингапур, Великобритания и САЩ. Учила е изкуство в три държави, а сега е в Южна Корея, за да го преподава. Най-яркото й вдъхновение са американски и азиатски култури, но в портретите й се съчетават черти от много нации.

„Баща ми работи тук и родителите ми от доста години живеят в Южна Корея. Дойдох да ги посетя и останах 4 години. Започнах да преподавам английски на корейци, а след това класове по изкуство в национален център. Покрай него започнаха да идват много ученици с интерес към изкуството“, разказа Мирянова за предаването еМисия България. В останалото време работи на свободна практика по отделни проекти по поръчки за картини.

„Отидох да уча в САЩ последната година в гимназията чрез програма на разменни начала. Завърших във Вирджиния, кандидатствах във Флорида в доста елитно училище и ми направи голямо впечатление. Имах огромен интерес към анимация и илюстрация. Те имаха топ специалности точно в тези две направления. Реших да завърша магистратурата в Англия, в Бристол, голяма моя мечта“, споделя началото на творческия си път българката. Тя е убедена, че това образование й е отворило очите за по-аналитичния аспект на съвременните изкуства.

В нейното изкуство личи разнообразието от техники и стилове. „Най-вече илюстративният стил се прокрадва, както и класическият, който учих още в България. Имах голям интерес към детските разкази и книжки, с които израснах. Една от тях остави голям отпечатък в мен“, спомня си художникът. Тя показа стаята си и картината зад нея, която е от дипломната й работа във Великобритания. „Беше интересна комбинация от съпоставка на няколко раси, култури и лица. Отне ми 9 месеца“, добави Мирянова. Рисува и някои познати лица, а сред любимите й политически фигури е британският финансов министър Джордж Озбърн. „Тази комбинация на култури и раси, този аналитичен момент в анатомията много ме влече“, призна Мирянова.

Тя разказа, че в Южна Корея хората са много учтиви и изключително работливи. Обществото е много развито в технологичен аспект, а интернет има навсякъде – от кафенето до автобусната спирка. Мястото е много безопасно, а вратите на колите и домовете са с код. „Забравила съм какво е да носиш ключове“, добавя българката. Мирянова е открила нов, различен свят, но копнее за родината. „Нося България в сърцето си и в изкуството си“, казва тя, а обичта й към България се проявява чрез пейзажите й.

Вижте целия разговор с Мина Мирянова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …