понеделник , 21 май 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мина Киркова и Пламен Иванов за висшето образование в България и в чужбина

Мина Киркова и Пламен Иванов за висшето образование в България и в чужбина

В 102 специалности в СУ „Св. Климент Охридски“ ще се влиза само с матура. Промяна на формата на изпитите ще има по български език и литература и история. Освен разработване на тема, ще трябва да бъде попълван и тест.

В Шотландия и Великобритания се кандидатства през обща система, която може да се намери онлайн – UKAS. Имаш възможност да кандидатстваш в максимум 5 университета. Можеш да подадеш академична справка с оценките от дипломата си. Изисква се и да имаш мотивационно писмо, в което посочваш причините да избереш конкретната специалност. Трябва да подадеш препоръка от учител или работодател. Има и изпит по език.

Пламен Иванов е завършил образованието си в Кеймбридж, а сега продължава в Оксфорд. „Кандидатствах през 2012 г. Кандидатства се през UKAS. В Кейбридж завърших бакалавър математика, магистър по физика, а след това без проблеми се прехвърлих за докторантура по физика в Оксфорд“, разказа още Пламен Иванов.

Мина Киркова каза, че е по-важно какво ще направиш след като влезеш в университета. „Трудно се влиза в средата, в която трябва да учиш и общуваш. Опитват се в първите години да не те натоварват прекалено много. В първите две години се полагат основи на образованието и имаш 120 кредита, които трябва да попълниш за година“, разказа Киркова.

Тя разказа и за това как университетите в чужбина подготвят студентите практически да навлязат в професионалната сфера.

Чуйте целия разговор с Мина Киркова и разказа на Пламен Иванов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …