вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Милена Илиева: Възстанови ли се или се промени Брюксел след атентатите

Милена Илиева: Възстанови ли се или се промени Брюксел след атентатите

„Хората в Брюксел се опитват бавно да се върнат към нормалното си ежедневие, но е трудно, защото трябва да пътуваме, да се движим, да водим децата си на училище. Транспортът привидно функционира, но хората го избягват.

Трябваше да стана в 3 ч. сутринта, за да излетя в 8 ч. за България. Проверяваха ни няколко пъти, на всяка стъпка, а хората в Белгия не са свикнали с всичко това“.

Това разказа в студиото на еМисия България Милена Илиева, която от години живее в Брюксел и многократно се в включваше в ефира на Би Ай Ти с актуална информация след атентатите на 22 март. В момента тя е в България.

„Моята дъщеря, която учи в католическо училище, ме попита дали това, което става в Брюксел, е по-лошо от това, което се случва в Сирия. Казах й – не, същото е, а тя ме попита защо тогава плача само за трагедията тук“, разказа Милена.

В студиото тя си припомни отново притесненията, изживени за децата в деня на атентатите, когато те са били блокирани в училище и родителите не са имали връзка с тях, както и за начина, по който е подходило ръководството, за да запази тяхното спокойствие и сугурност.

„Белгия е най-социалната държава в Европа. Белгийците нямат имунитет, нямат представа, че всичко, случващо се в квартали като Моленбек, може да е заплаха за тях. Но аз се питам докога няма да виждат опасността“, попита още Илиева, като разказа как по време на репортажа й от Моленбек са й откраднали камерата и как е трябвало да покрие главата си, за да се чувства в по-голяма безопасност.

„Там нямате усещане че сте в Белгия, това е дом далеч от дома, който тези хора са си създали“. Илиева обаче подчерта отново, че за мнозинството от белгийците продължава да е изключително важно да се прави разграничение между мюсюлманин, бежанец, имигрант и терорист.

„Какви граници с цел ограничаване на терора да затваряме, когато тези хора имат европейски паспорти и права като на всеки нас“, коментира още тя.

„Някой е Европа трябва да започне да говори истината, като например тази, че оръжията за Сирия се произвеждат в Европа, както и че истинската цел на терористите са били не летището и метрото, а белгийската АЕЦ. Тези хора не искат да убият просто няколко души и да дадат знак, а буквално да унищожат Европа“.

Милена Илиева разказа също, че в момента белгийската министърка на транспорта е подложена на огромен натиск и критика, тъй като вече е абсолютно доказано, че в навечерието на атентатите е имала информация за заплахата, но е отказала да се вземат по-сериозни мерки.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …