сряда , 22 ноември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Милена Илиева: Валонците не са срещу СЕТА, но са против 5 конкретни точки

Милена Илиева: Валонците не са срещу СЕТА, но са против 5 конкретни точки

Нашата сънародничка Милена Илиева, която живее в Брюксел, коментира темата за СЕТА и направи анализ на въпроса Валония отхвърли търговското споразумение на ЕС с Канада.

„Откакто живея в Белгия никога не съм виждала такъв натиск върху един човек – Пол Маниет, министър-председателя на Валония. Дебат за СЕТА като че ли нямаше. Изглждаше като че ли нещо договорено, което трябва само да се разпише. Така изглеждаше на срещата на върха“, обясни българката, която следи реакциите в Белгия. Тя разказа, че в страната не е имало голям дебат преди това.

„Всичко започна през април. Валония и парламентът на Валония никога не са казвали, че са против СЕТА като цяло, но заявяваха, че няма да приемат споразумението в този му вид.

На първо място те поставят арбитражните съдилища. Валонците смятат, че това трябва да бъде регламентирано изключително подробно. Второ – искат да защитят малките производители. За Валония малките фермери означават много. Ако отидете в едно училище и влезете в ресторанта на това училище, те ще ви кажат, че продуктите идват от местните пазари. Местните подкрепят всичко, което е произведено в региона“, обясни Милена Илиева.

„Хората тук мислят и имат изключително принципни, конкретни искания и нищо повече от това. Какво става ако Канада реши да увеличи своя износ с риба, например, наводнява пазара в България. Това ще дестабилизира пазара. Ако това стане с една държава по ефекта на доминото, ще стане и с други държави“, смята Илиева. Тя подчерта, че ЕС е вторият по големина инвеститор в Канада. Към момента между Канада и ЕС има много сериозен стокообмен. Този международен договор според валонците не може да мине в този му вид и споразумението няма да бъде подписано.

„Пол Маниет получава много сериозна подкрепа за тази позиция. За първи път местна жена от друг регион сподели с мен, че е на страната на валонците. Хората имат ясна политика. Нямат нищо лично срещу някого. Те са за СЕТА, но са категорично против 5 конкретни точки“, разказа Илиева.

Чуйте целия разговор с българката Милена Илиева в следващото видео:

Вижте също

Украинският политолог Евгений Магда за хибридната агресия в света и какво реално иска да направи Русия с Европейския съюз

В контекста на напрежението между ЕС и Турция, сигурността на Европа и Балканите – Българският …