неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Милена Илиева: Едно на нула за Салах Абдеслам срещу френското правосъдие

Милена Илиева: Едно на нула за Салах Абдеслам срещу френското правосъдие

Едно на нула за Салах Абдеслам – това в момента е ситуацията, в която се оказва френското правосъдие и власти, коментира Милена Илиева от Брюксел по повод новината, че адвокатите на основния заподозрян за терористичните атаки от 13 ноември в Париж повече няма да го защитават.

Тя проследи за Би Ай Ти пътя на Абдеслам от Брюксел до Париж, а преди време ни показа и затвора в Брюж, където той бе държан.

Абдеслам печели време и може да се наложи Франция да промени законите си заради него, отбеляза Илиева.

Според белгийския и френския адвокат на Абдеслам, той сам не желае и се е отказал от защита, а единственото, което изтъква, е, че само Аллах може да го защити и спаси.

По думите й изненадата на обществото и медиите от развоя на събитията е огромна, а френският съд е в патова ситуация, тъй като по закон никой във Франция не може да бъде осъден без да бъде защитаван. Не може обаче и да стои така до безкрай без присъда, коментира Илиева.

Нещо повече, според информациите Абдеслам смята дори да предяви претенции за условията, в които пребивава в затвора – дълбока изолация, липса на срещи и т.н. А предвид горното, е особено интересно кой го е съветвал да постъпи така.

Илиева припомни, че в Брюж, при едно от излизанията си на двора в затвора, мъжът е успял да размени реплики с друг осъден за терора в Еврейския музей, като се предполага, че е възможно именно той да го е посъветвал да мълчи.

Тя отбеляза също така, че докато белгийците, и по-конкретно белгийският адвокат на Абдеслам, смятат действията му за равносилни на самоубийство, то французите са много по-радикално и безкомпромисно настроени.

Струва ми се, че белгийците малко позабравиха атентатите (през март в Брюксел) и сега са по-спокойни и уравновесени, каза още Милена Илиева.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …