петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Милена Илиева: Българите напускат, защото са загубили смисъл да останат в родината си

Милена Илиева: Българите напускат, защото са загубили смисъл да останат в родината си

Промените в Изборния кодекс и приетите текстове, според които българите, живеещи извън родината, могат да гласуват само в дипломатическите и консулски представителства – коментираха в еМисия България едни от най-активните наши сънародници – Милена Илиева, която живее в Брюксел, и Зорита Стамболиева, която живее в Роршарх, Швейцария.

„Цялата ситуация е като един развод. Изведнъж българските депутати и правителството казаха – „Нямаме нужда от вас, не ни интересувате“, а ние изкрещяхме – „Как така? Ограничавате правата ни“. Силно се надявам и премиерът, и президентът, и депутатите хубаво да размисля и ги съветвам да избегнат сблъсъка с милионите българи, които живеят в чужбина, да не започват тази война, защото няма да я спечелят„, категорична бе Милена Илиева. 

Тя допълни, че я е срам от българските политици.

„Те се държат сякаш отделният човек няма никакво значение“, отбеляза сънародничката ни и допълни: „България няма нужда от терористи, тя сама се самоунищожава“

„Прагът на търпимост на мислещите хора има своя предел. Прави ми впечатление, че българите не напускат България само защото искат по-високо заплащане, а защото са загубили смисъл да останат в родината си“, подчерта още Милена Илиева.

На свой ред, Зорита Стамболиева от Швейцария коментира проблема да живееш далеч от българско консулство или посолство, като заяви, че за да гласува, според приетите промени в изборното законодателство, трябва да пропътува 220 км в посока“.

„За мен промените от петък са безумни. Бях шокирана, разплаках се от безсилие, защото се почувствах изритана от собствената си държава“, каза още тя и подчерта, че за 5 години, откакто е напуснала България, не вижда тя да върви към прогрес. 

Тя мотивира инициативността си в организирането на изборни секции в чужбина с нежеланието да вижда, че „в моята държава се случват такива неща“.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …