събота , 22 септември 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Милена Дянкова от Агенцията за закрила на детето: Настройват малкия Атила срещу баща му

Милена Дянкова от Агенцията за закрила на детето: Настройват малкия Атила срещу баща му

Милена Дянкова – началник на отдел в Агенцията за закрила на детето, гостува в студиото на „Честно казано“ и Люба Кулезич и коментира казуса, който следим – с 11-годишния Атила – детето на действащия полицай Николай Карбанов, което се намира в Холандия.

(Можете да чуете първа и втора част на разговора с Николай Карбанов в студиото на „Честно казано“).

„Бащата на детето дойде при нас през февруари да сигнализира за случая. Има редица международни правила, които държавите трябва да спазват. България има добра експертиза в тази област, но не можем да вървим срещу тези правила“, обясни Дянкова.

Тя разказа, че още миналата година няколко пъти от Агенцията са писали до съответните холандски власти с конкретни въпроси по случая. „Отговориха много късно. В началото дори не искаха да ни дадат информация за състоянието на детето. Впоследствие дадоха отговор. То живее в къща в Ротердам заедно с Дора Кондакова, бивша полицайка“, каза Дянкова.

„Истината, според мен е, че това дете от много години е настройвано срещу бащата. Всъщност това е голям проблем. Г-н Карбанов беше в Холандия, за да се срещне до сина си, но до колкото знам детето е изключително негативно настроено срещу баща си. Детето, според нас, е зле – защото е изгубило майка си, защото има баща, но е настроено срещу него“, коментира Милена Дянкова.

По думите й, в България има добре развита система от психолози, психиатри и социални работници.

„От Холандия зададоха конкретни въпроси към нас – искат да знаят много ясно детето като се върне в България, дали може да бъде настанено в приемно семейство. Той е водил редица дела там от 2013 г. Предполагам, че най-голямото притеснение на холандските власти е имало дело, в което майката е твърдяла, че той е насилник в семейството. А в западните държави това е много чувствителна тема“, заяви Дянкова.

Тя каза, че има и други подобни случаи в Англия и Испания, но има и върнати деца от Холандия. Миграционните процеси са много големи.

„В момента това е целта на българските институции. Работим с Министерството на правосъдието. Подготвихме добра информация, която да описва точно и ясно каква ще бъде грижата за Атила, когато се върне в България. Съдът трябва да прецени. Мерките за закрила минават през съда“, добави Дянкова.

Тя не даде конкретна прогноза за това как би могъл да се развие случаят, но предположи, че доводите, че бащата е жив и може да се грижи за сина си, ще сработят и ще натежат в негова полза.

Заместник-омбудсманът Диана Ковачева ще гостува по темата утре в студиото на „Честно казано“.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …