петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мика Зайкова: Всички пенсии трябва да се индексират спешно

Мика Зайкова: Всички пенсии трябва да се индексират спешно

Вчера депутатите приеха минималната пенсия в България да стане 180 лева. Финансовият експерт Мика Зайкова заяви в студиото на еМисия България, че това увеличение е нищожно и е необходима цялостна реформа на пенсионната система у нас.

„Най-ниските пенсии бяха увеличени с 18.50, та това са 18 хляба. Като направят минималната пенсия 200 лева тези хора ще станат ли богати, при положение, че прага на бедността е 314 лева“, заяви Мика Зайкова.

Зайкова коментира, че останалите пенсии ще се вдигнат средно между 5 и 9 лева. Тя зави, че е необходимо спешно индексиране на всички пенсии.

„Ако се върнем назад във времето ще си спомням, че в началото на 2007 се говореше за индексация на всички пенсии, както БСП предложиха в момента. ГЕРБ също имаха такова намерение, но нищо не направиха. Трябва да се направи истинска и цялостна пенсионна реформа, защото Калфин направи финансово оздравяване, но не е достатъчно“, допълни Зайкова.

Финансовият анализатор сподели, че се коментира ново увеличаване на възрастта за пенсиониране.

„Възрастта за пенсиониране не може да расте постоянно. Чух, че искат за мъжете да достигне до 70 години, толкова е и средната продължителност на живота при мъжете. Мъжете да се пенсионират и да гушнат букета, така ли“, възмути се Зайкова.

Теодор Дечев от Асоциация на индустриалния капитал подкрепи Зайкова, че е необходима нова пенсионна система. Той допълни, че това може да се случи чрез повишаване на БВП.

„В света съществуват две пенсионни системи – Разходно – покривна и капитално-покривна. И двете имат недостатъци. В България е приложена първата – ние плащаме осигуровки и парите отиват за пенсии на нашите родители. Тази система работи до момента, в който възникне демографска криза. А България в момента се „радва“ на такава“, заяви Дечев.

„Ние трябва да кажем какво ще направим сега, но и да измислим какво ще направим след 5 или 7 години. В близко време ние трябва да променим пенсионната система. Има хора, които получават добри заплати, защо трябва да ги осъждаме на ниски пенсии? За това трябва да вдигнат тавана на пенсиите. Аз не виждам нищо лошо, тези хора са си ги отработили. Защо трябва да взимат 900, а не 1500 лева“, допълни Зайкова.

Целият разговор може да видите във видеото.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …