четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Мика Зайкова и Васко Начев за новите цени на природния газ – защо сега и много ли ще ни боли

Мика Зайкова и Васко Начев за новите цени на природния газ – защо сега и много ли ще ни боли

Икономистът Мика Зайкова и енергийният експерт Васко Начев коментираха новините за шоково покачване на цените на природния газ.

„Действително от 1 април трябваше да има поскъпване на цената на природния газ – той се смята през нефтения индекс. С 9 месечно закъснение. Като върнем 9 месеца назад и видим каква е цената на газа, ще си обясним защо днес цената трябва да бъде по-висока. Всеки уважаващ себе си бизнесмен и предприемач, знаеше още преди 9 месеца каква ще бъде цената на газа. Въпросът е защо се стигна до днес“, коментира Васко Начев.

Мика Зайкова каза, че вероятно, ако се бе изчакало решението на ЕК за монополното положение на „Газпром“, цените можеше да бъдат различни. Според Начев обаче двете неща нямат нищо общо. По думите му, „Газпром“ със сигурност ще отстъпи, но въпросът е в коя част ще бъдат отстъпките.

„България има уникалния шанс да предоговори договореното от Румен Овчаров и промените от Делян Добрев. И двата договора са неизгодни за България“, подчерта Васко Начев.

„Натискът върху българското население, става страхотен. Всяка цена има своята фискална стойност, но тя има и друга характеристика – дали можеш да я платиш“, подчерта Зайкова.

„Крайно време да си отговорим на въпроса какво искаме – справедливост или солидарност. Солидарността много или малко изкривява“, посочи Начев от своя страна. Според Зайкова обаче не става въпрос за солидарност.

„Ние винаги насочваме фокуса върху крайния ефект. Но трябва да си отговорим на въпроса защо стигнахме до тук. Когато свръхамбициите на някои наши политици водят в посока на мегаенергийни проекти, това трябва да бъде основен урок за нашите политици. Заради мегапроектите ние бяхме склонни да правим всички тези отстъпки, които сега рефлектират върху цената на газа“, заяви Начев и добави, че България се държи като островна държава, до която има един доставчик и едно трасе.

По думите му, съдбата на Турски поток ще бъде същата като съдбата на Южен поток, тъй като Европа няма нужда от тези проекти, а има нужда от гъвкавост.

„Мисля, че първото, което НС трябва да направи е да въведе диференцирано ДДС поне за храните и стоките от първа необходимост, което да облекчи малко разходите. Още в миналото Народно събрание се мъчехме и с други експерти и синдикати да го направим“, посочи Мика Зайкова.

Според Начев трябва да има политическа воля, която да смени действащите от години модели.

Чуйте целия разговор с Мика Зайкова и Васко Начев в следващото видео:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    За Протокола :
    – Незабавно след ошамарването на Газпром – ЕС/ЕК приема Всякакви сигнали+Искове от пострадали от Свинствата на ДнешенКремъл
    НО ! – ‘наште’ и до ДенДнешен НЕ са внесли Иск !
    ….та Изводът е ЕдинЕдинствен, г-це Кулезич : – ДнешенКремъл и ‘търговските’-му Пипала, както И Вся ‘нашта’ задунайскогубернистическа гаулайтеря СА Изодродья Ни чувани Ни виждани по Тази Планета.