неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Михаил Миков за антитерористичния закон и баланса между свобода и сигурност

Михаил Миков за антитерористичния закон и баланса между свобода и сигурност

Много станаха напоследък минутите за мълчание. Интересното е друго – когато се случват трагични неща в Европа, ние коментираме, отдаваме минута мълчание, но когато четем в медиите какво се случва в Ирак, Багдад, Либия, Близкия Изток и  Турция някак си го приемаме по-спокойно, а то е едно и също. Тук е големият проблем и смятам, че обществото трябва да започне да осъзнава и така тероризма, а не само когато се случва в спокойната Европа.

Така бившият лидер на БСП и настоящ депутат от левицата Михаил Миков коментира атентата в Ница и зачестилите като цяло терористични нападения в авторската рубрика на журналистката Полина Паунова.

Миков коментира Закона срещу тероризма, който се обсъжда в парламента, както и темата за баланса между свободата и сигурността.

„Миналата година променихме Наказателия кодекс и там дефинирахме що е то тероризъм. Но само приемаме някаква текстове, без да си даваме сметка, че корените на тероризма са другаде, че причините за това все още не са ясно назовани, че разбутването на Африканския рог и на Близкия Изток помогна за вълната от тероризъм, радикализира и ескалира на религиозна основа боиците, които днес извршват отделни актове“, подчета Миков.

По думите му в антитерористичния закон не става въпрос само за по-широки правомощия на службите, а и, че армията може да се включва в такива сучаи, което на свой ред променя разбирането, че вътрешната сигурност се отделя от външната.

„Приемането на нови и нови закони не укрепва капицитета, а крие рискове за прекрачане на онзи деликатен баланс между свобода и сигурност, който общоевропейското разбиране налага“, отбеляза Миков.

Доскорошният лидер на БСП коментира и актуалната ситуация в партията и какви са нейните перспективи.

„Имам усещането, че БСП е малко след събитията, тогава даваме оценка и политическа позиция. Това не е от сега, но уви това усещане не изчезва, въпреки заявките“, каза той и добави, че все пак трябва да дадем време новият председател и ръководсто да постигнат по-добри резултати.

Като слабости в левицата Миков отбеляза и липсата на динамика, както и даването на алтернатива от гледна точка на лявата доктрина.

„Аз работех в различна обстановка, имах сериозна вътрешна опозиция – искаха те да са ръководство и сега са“, добави той.

Вижте целия разговор с Михаил Миков във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …