четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Михаил Миков: Изборът на Корнелия Нинова бе сделка с поети ангажименти, които сега се разсъхват

Михаил Миков: Изборът на Корнелия Нинова бе сделка с поети ангажименти, които сега се разсъхват

За промените в оперативното ръководство на БСП, за недоизказаното зад кулисите и за хоризонтите пред сегашната власт в еМисия България разговаряме с Михаил Миков, бивш председател на БСП (2014– 2016 г.), бивш председател на 42-ото Народно събрание и бивш вътрешен министър (2008-2009 г.)

След миналогодишния конгрес БСП постепенно направи отстъпление от редица политически въпроси, които влизаха в конгресните решения – прогресивното данъчно облагане, коалицията БСП-Лява България и т.н., т.е. протичат политически процеси паралелно с публичните заради персоналния характер на разправиите вътре в ръководството, заяви той.

„На този конгрес бе направена сделка по избора на председател, в която участваха хора от висшето ръководство, като Георги Гергов и Красимир Янков, към които сегашният председател беше поел определени ангажименти, които сега се разсъхват. Затова всичко е толкова шумно и бълбукащо“, твърди Миков.

Бившият председател се похвали, че под негово ръководство е настъпил процес на съществено обновление в БСП, влязла е в сила мандатността и подмладяването в партията се е случило.

Сега имаме друг проблем, свързан с подготовката и политизацията на младия актив, който влезе навсякъде, отбеляза Миков, според когото обаче сред младите се наблюдава снишаване пред председателя и липсва жива политическа дискусия, която да ангажира повече хора във вземането на решения.

Михаил Миков отбеляза също, че след промените през февруари вече няма ясно очертани ресори, което развързва ръцете на председателя той да определя и предлага необходимите ресори в управлението на левицата.

Днес отново се прави опит за концентрация на власт и за налагане на вярната и безспорната линия, обобщи той.

Миков не отрече информациите за зависимости на Корнелия Нинова, като призова избирателите сами да преценят това. Той подчерта, че и партийните членове, и делгатите са останали с усещането за влияние върху свободата на избора й за председател на БСП.

Запитан за ролята на олигархичните кръгове в левицата, Миков отбеляза, че с движение като това да свалиш Геоги Гергов и да качиш Кирил Добрев, трудно ще се премахне усещането за паралелна държава.

Запитан за ролята на левицата като опозиция в 44-ото НС, той попита защо например БСП не внася проектозакона на омбудсмана Мая Манолова за правата на работниците и кое налага партията да хвърля спасителен пояс на ГЕРБ по отношение на мажоритарните мандати.

Борисов излезе по-силен от тези избори, смята още Миков, което според него значи, че този кабинет ще се опита да мигрира към една дясно-консервативна политика.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …